İşi alamamanızı garanti edecek 8 hata
Başvuru formu yazmak çoğu kişi için zahmetli ve sıkıcı olabilir fakat eğer önemsenmeden hazırlanırlarsa boş yere işi baştan kaybetmenize neden olabiliyor. Bu formlardaki önemsiz gibi gözüken detayların karşı tarafta yarattığı etki tahmin ettiğinizden daha fazla. Fast Company'nin Google gibi firmaların insan kaynaklarıyla görüşerek hazırladığı araştırmadan çıkan 8 kritik hata ise şöyle sıralanıyor:
1) Kötü bir dil ve yazı şekli kullanmak
Kötü yazmanın başvurduğunuz işle bir alakası olmadığını düşünebilirsiniz. Özellikle teknik bir işte iyi yazmanın önemli olmadığı konusunda belki haklısınız. Fakat insan kaynakları öyle düşünmüyor. Kötü yazılmış bir dilekçe işi boşu boşuna kaybetmenize sebep olabilir. Başvurduğunuz iş ne olursa olsun okunaklı ve güzel yazmaya dikkat etmelisiniz.
2) Amaçlarını eklemek
İnsan kaynakları ne istediğinizle değil şirkete ne verebileceğinizle ilgileniyor. Başvuru dilekçesi hayallerinizi anlatmanız gereken yer değil. Hedeflerinin olması güzel ama bunları başka bir yere saklaman daha doğru.
3) Sadece bir pozisyona odaklanmak
Küçük bir şirkette belki bu mantıklı olabilir. Fakat Google gibi büyük çaplı bir şirkette yüzlerce açık pozisyon olması mümkün. Dolayısıyla insan kaynakları sizi farklı bir pozisyon için değerlendiriyor olabilir. Bu yüzden tek bir işe saplanıp kalmış gibi gözükmek yolunuzu kapayacaktır.
4) Başvurduğunuz pozisyonla ilgili tecrübelerini yaz
Çalıştığınız her işi sıralamaktan vazgeçin. Giriş seviyesindeki işlerde çalıştığınızı belirtmenize gerek yok. Ayrıca 10 yıl önceki tecrübenizden bahsedeceksiniz ayrıntılara girmeyin. Aktardığınız tecrübelerin başvurduğunuz pozisyonla alakalı olmasına dikkat edin.
5) Aynı başvuru dilekçesini birçok pozisyon için kullanmak
Bir işe başlarken aynı dilekçeyi kullanmak kolay bir tercih olabilir. Ancak uzmanlar her pozisyon için spesifik bir başvuru formu hazırlamanızı tavsiye ediyor.
6) Eski sorumluluklarını sıralamak
En çok karşılaşılan hata eski işinizdeki sorumluluklarını sıralamak. İnsan Kaynakları sorumluluklarınızı değil nelerin önemli olduğunu ve ne başardığınızı bilmek istiyor. Sorumluluğunuzdan bir satır bahsediyorsanız. Başardıklarınızdan iki satır bahsetmeniz öneriliyor.
7) Microsoft Office kullandığınızı söylemek
İnsan Kaynakları 2015 yılında olduğumuzu hatırlatıyor ve bunu söylemenin komik olduğunun altını çiziyor. Sizden beklenen Power Point ve yazılımlar hakkında bilgi sahibi olmanız. Ya da en azından daha güncel programları bilmeniz isteniyor. Artık Microsoft Office kullandığını belirtmene gerek yok.
8) Klişe sözler kullanmak
Sinerji ve dinamik gibi kelimeler kullanılması insan kaynaklarını rahatsız ediyor. Google'ın insan kaynakları böyle sözcükler okuduklarında vızıldayan bir şirket elemanı gördüklerini söylüyor.