AR-GE 250 DIGIT 250 EN-VERIM 100


Onların da jeti var

Zehra Tike

Rizeli iş adamı Cengiz Holding'in sahibi Mehmet Cengiz, Fransız havacılık devi Dassault'un henüz piyasaya sürülmemiş jet modeli Falcon 5X satın almak için ilk siparişi verdi. 45 milyon dolara mal olan uçak, Dassault'un Türkiye temsilcisi Soylu Havacılık tarafından gelecek yılın Şubat ayında teslim edilecek. Böylece kamuoyunda büyük yankı uyandıran sipariş ile birlikte Mehmet Cengiz'in sahip olduğu jet sayısı 2'ye çıkacak. Bir taraftan Dassault Falcon 2000S’in üretimden çıkan ilk uçağını 2012 yılında piyasaya sürülür sürülmez Türkiye'den bir iş adamı tarafından satın alınmıştı. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı 26,5 milyon dolara satın aldığı bu jetle adından söz ettirmişti.

En çok tercih edilen model Falcon
Buradaki örnekler dikkate alındığında Türk iş adamlarının özellikle Anadolu patronlarının özel jetlere karşı ilgisini ortaya koyuyor. Dassault markalı jetler Anadolu patronları arasında rağbet görüyor. En çok tercih edilen model Falcon olurken bu marka jetlerin fiyatı 50 milyon doları buluyor. Ayrıca Clyde Vernon Cessna tarafından 1927 yılında kurulan Cessna Aircraft Company firmasının ürettiği küçük özel seri CESSNA markalı jetlerde rağbet gösterilen jet markaları arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Boydak, Tosyalı, Çeçen...
Türkiye'de jet sahibi Anadolu iş insanları sadece bu örneklerle elbette sınırlı değil. Bu iş insanları içinde Mustafa Boydak, İbrahim Çeçen, Abdülkadir Konukoğlu, Erman Ilıcak, Fettah Tamince, Ahmet Yahya Kiğılı, Lucien Arkas gibi isimler dikkat çekiyor. Türkiye'de birçok iş insanı tarafından tercih edilen jet markası Dassault'un Türkiye temsilciliğini üstlenen Soylu Havacılık Genel Müdürü Alişan Soylu, “Model seçimi tamamen ihtiyaç ve bütçe doğrultusunda şekilleniyor. Falcon 2000 serisi Türkiye'de çok tuttu” diye konuşuyor.

Jet sayısı 110'u aştı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden (SHGM) edinilen bilgilere göre; iş jeti sayısında 2008-2015 yılları arasında önemli oranda artış görüldü. 2008 yılında 55 iş jetinin bulunduğu Türkiye'de, iş jeti sayısı geçen yılın sonunda 110'u aştığı biliniyor.
Anadolu patronları neden jet alıyorlar?
Sık seyahat eden Anadolulu ş adamları, hava limanlarındaki kuyruklarda beklemek ya da rötarlara takılmamak için iş jetlerini tercih ediyor. Şirketin logosunu taşıyan özel uçakla yolculuk yapmak iş insanlarına prestij de sağlıyor. Alişan Soylu, “İş adamlarının uçakları işlerinin gereği olarak alıyorlar. Örneğin Ankara'da yaklaşık 14 tane özel jet var. Çünkü Ankara'dan yurt dışı çıkışlı direk hat yok. Bildiğiniz gibi en büyük inşaat şirketleri de Ankara'da yaşıyor. Dolayısıyla onların dünyanın çeşitli yerlerine uzanmaları Ankara'dan çok zor. Çünkü iş adamının en önemli varlığı zamanı. Kaybedilen zaman onun için para demek. Rakiplerine göre 1 puan aşağıdan başlar. Bir taraftan gidilen yerde katıldığı toplantıda prestijini de artırıyor.”