ARGE 250


Yatırım dahisinden start-uplar için tavsiyeler

Amerikalı başarılı iş adamı ve hisse senedi yatırımcısı Warren Buffett, iş dünyasına yeni katılanlara rehber olacak nitelikte bir kitap yazdı. “How to start your very first business”(İlk işinize nasıl başlarsınız) isimli kitapta, ekonomi ve finansa dair bilinmesi gereken temel prensipler ve tüyolar üzerinde duruluyor.

Buffett, bu alanlarda genç yaşta eğitim almanın sadece iyi bir iş kurmak için değil mutlu bir hayat yaşamak içinde gerekli olduğunun altını çiziyor. Kitapta bir çok genç iş adamının tecrübelerine de yer veriliyor. Buffett'in genç girişimcilere tavsiyeleri ise 7 ana başlık altında toplanmış. Liste şöyle:

1) “Harcamalarınızı yaptıktan sonra arta kalan parayı biriktirmeyin. Birikiminizi ayırdıktan sonra geri kalanı karcayın”

2) “Başarılı bir iş yaratmak sadece iyi para kazanmakla alakalı değildir. Bu yaşadığımız dünyaya neler kattabildiğinizle ilgilidir. Siz, çevrenizdekiler ve dünya için nelerin önemli olduğunu düşünmeli ve buna nasıl katkıda bulunabileceğinizi düşünmelisiniz.”

3) “Başarısızlık yenilmek demek değildir. Başarısızlık yenilgiden sonra ayağa kalkamamaktır. Yeni bir işe başlamak hiç bir zaman kolay değildir ve kötü günler yaşamaktan kaçamazsınız. Problemlere değil çözüme odaklandığınız da kaldığınız yerden yolunuza devam da edebilirsiniz.”

4) “Bir alanda başarılı olmak için gereken bütün özelliklere sahip olmayabilirsiniz. Ancak bunu sorun etmenize gerek yok. Ders alın, kitap okuyun. Adım adım gereken bilgiye ulaşabilirsiniz. Ne kadar çok öğrenirseniz o kadar çok para kazanırsınız.”

5) “Büyük bir fikriniz var diye büyük bir iş kurmanız gerekmez. Önce küçük işlerde tecrübe ve sermaye kazanıp sonra işleri büyütmeyi deneyin.”

6) “Yardım istemekten asla çekinmeyin. Bir akıl hocanız mutlaka olmalı. İstediğiniz yanıtları ve yardımı her defasında bulamayacaksınız ancak konuşmaktan vazgeçersiniz olduğunuz yerde tıkanırsınız.”

7) “Tüketicinin ihtiyaçlarını daha iyi tespit edebilmek için elinizden gelen herşeyi yapın. Eğer verdiğiniz hizmet faydalıysa, her zaman hayatta kalırsınız. Tüketiciyi dinleyin ve onlardan önce neye ihtiyaçları olduğunu bulun.”