Zeki insanların kullanmaktan kaçındığı 9 cümle
Ortalama zeka düzeyine sahip olan insanlar çoğunlukla ne söylediğine değil, bundan sonra ne söyleyeceğine odaklanır. Bu durumda sosyal bilinç düzeyinin düşük olmasına neden olur. Ancak bunu değiştirmek mümkün. Eğer yeterince dikkat edip belirli kalıpları kullanmaktan kaçınırsanız, ilişkilerinizi daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.
Genellikle ucu açık ve içinde yargı içeren cümleler duygusal zekası yüksek insanlar tarafından kullanılmaz. Çünkü böyle cümlelerin karşı taraf üzerinde yaratacağı etkileri kestirmek hem zordur hem de istenmeyen tepkilere neden olabilir. Böyle durumlarda karşınızdaki insanları alıngan olmakla suçlamak yerine bazı cümlelerden kaçınmayı denemekte fayda var.
İşte hiç söylememeniz gereken ama günlük hayatta sıklıkla kullanılan 9 cümle kalıbı:
1) "Yorgun gözüküyorsun"
Bunun yerine "Her şey yolunda mı?" demeyi tercih edin. Böylece hem daha yardımsever gözükürsünüz hem de eleştirel gözükmek yerine onun için endişelendiğinizi gösterebilirsiniz.
2) "Ne kadar zayıflamışsın!"
Bazen iyi niyetle söylenmiş cümleler çok yanlış etkilere neden olabilir. Bu cümlede de belki amacınız sadece iltifat etmek olabilir ama bu tarz kalıplar kıyaslama içerir. Kişi daha önceden kilolu olduğunun ima edildiğini düşünebilir. Bunun yerine "Çok güzel gözüküyorsun" demek daha iyi bir tepkiye neden olacaktır.
3) "Zaten bunun için fazla iyisin"
Böyle bir şey söylemek kişinin kötü bir zevki olduğunu veya yanlış tercihler yaptığını söylemekten farksız olur. Bunun yerine "Onun kaybı" demek daha doğru olur.
4) "Sen her zaman" veya "Sen asla"
Her zaman yapılan da hiç bir zaman yapılmayan da bir şey yoktur. Bu tarz kalıplarla başlayan cümleler kişiyi verilmek istenen mesaja kapatır. Böyle bir cümleye başlamak yerine "Bunu sık yapıyor gibi gözüküyorsun" demeyi tercih edin.
5) "Yaşına göre çok iyi gözüküyorsun"
Bu cümleyle iyi bir şey söylediğinizi sanabilirsiniz. Ancak aslında karşı taraf açısından hem kaba hem de aşağılayıcı bir cümle söyleniş oluyorsunuz. "Şuna göre" diyerek bir kıyaslama yapmak yerine sadece iyi gözüktüğünü söylemeyi deneyin.
6) "Daha önce söylediğim gibi" ya da "Ben sana söylemiştim"
İnsanlar her zaman bir şeyleri unutabilir. Bu çok normal bir durum. Bu cümle karşındaki insanda aşağılanıyormuş izlenimi uyandırabilir. Söylediğinizi tekrar ediyor olabilirsiniz ancak yine de bu cümleyi kurduğunuzda üstünlük taslamış gibi gözükürsünüz. Bunun yerine aynı cümleyi daha ilginç biçimde ifade etmeye çalışın. Böylece karşıdaki kişi bir defa ki sefere söylediğinizi hatırlayabilir.
r.
7) "İyi şanslar"
Eğer karşıdaki kişi gerçekten çok zor bir durumda değilse veya dünyanın sonu gelmemişse iyi şanslar dememeyi tercih edin. Bu karşıdaki kişinin başarması için şansa ihtiyacı olduğunu ve yeterli özelliklere sahip olmadığını düşündürebilir. Bunun yerine "Başaracağını biliyorum" demek daha doğru olur. Böylece ona inandığınızı da göstermiş olursunuz.
8) "Bu sana kalmış" veya "Ne istiyorsan onu yap"
Belki sizin için farketmeyebilir ama bir kişi size fikrinizi sorduysa sizin görüşlerinize önem veriyordur. Bu yüzden kendi fikrinizi söylemek istemiyorsanız "Bu konuda güçlü bir görüşüm yok ama bence..." demeyi tercih edin.
9) "En azından ben hiç...."
Bu cümleyi kendinizi savunmak için kullanmayın. Bir hata yaptığınız zaman sadece özür dilemek yeterlidir. Eğer karşınızdaki kişiye önceden kalan bir öfke besliyorsanız da bunu gündeme getirmek için en doğru zaman bu değil. Onun hata yapmış olması sizi haklı çıkarmaz.