AR-GE 250


CO-OP’la kampüsler iş yeri oluyor

Elif Akın

Bahçeşehir Üniversitesi’nin uyguladığı 21. yüzyılın eğitim modeli CO-OP, öğrencilerin öğrenimlerini sürdürürken iş dünyasını da yakından tanımalarını sağlıyor. BAU CO-OP ile kampüs iş yeri, iş yeri de kampüs haline geliyor.

Gençlerin iş dünyasını daha üniversite sıralarında yakından tanımaları amacıyla tasarlanmış, ABD’nin ve dünyanın önde gelen üniversitelerinde uzun yıllardır başarıyla uygulanan CO-OP (Cooperative Education), Türkiye’de ise Bahçeşehir Üniversitesi’nde 8 yıldır uygulanıyor.

Ekonomik katma değeri yüksek, sürdürülebilir ve tüm paydaşlar için kazan-kazan felsefesine dayanan CO-OP ile öğrenciler okurken çalışıyor, gerçek iş deneyimi kazanıyor; bire bir partner firmalardan aldıkları markalı dersler ve kişisel gelişim programlarıyla iş hayatına hazırlanıyorlar. CO-OP Eğitim Modeli’nin en önemli avantajı ise öğrencilerin bir yandan iş tecrübesi edinirken diğer yandan iş dünyasına geçişlerini kolaylaştırması. Yaz aylarında tam zamanlı, kış aylarında akademik yıl içerisinde yarı zamanlı olarak CO-OP’ta yer alabilen öğrenciler, en az 3 en fazla 9 ay iş tecrübesi ediniyor. Çalışma süresi içerisinde kendini gösterme ve mezun olduğunda direk CO-OP yaptığı firmada iş bulabilme şansı bulunuyor. CO-OP partner firmalarının da aynı şekilde, COOPER'larının arasından çalışanlarını seçebiliyor.

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) öğrencilerinin partner firmalarda çalışmalarının yanı sıra CO-OP’un tüm dünyadaki modellerden farklılaşan bir yanı da Markalı Dersler. Bu dersler sayesinde, iş dünyasının üniversiteye girebilmesi için tüm kapılar açılıyor. Öğrenciler, CO-OP Markalı Dersleri adı altında tamamen profesyonel ekiplerce hazırlanan ve partner firmalarca açılan alana yönelik butik dersler alma şansına sahip oluyorlar. Markalı dersler vasıtasıyla öğrenciler sektörel trendleri ve yenilikleri takip etme, firmalar ise akademik dünya ile işbirliği yapma fırsatına kavuşuyor.

Bahçeşehir Üniversitesi'nde Markalı Ders açan partnerler arasında; Abdi İbrahim, Ajans Press, Anadolu Sigorta, Bersay İletişim, Crytek, Denizbank, Doğuş Otomotiv, Garanti Factoring, Geometry Global, Mercedes Benz, Microsoft, N11.com, Netaş, NTV, Samsung, Schneider Electric, Siemens, Starcom, TAV, Tügiad, Ülker, Virgin Radio, Yapı Kredi yer alıyor.

CO-OP ile öğrencilerin her an ulaşabilecekleri bir mekânda, öğrenciyle iç içe konumlanan CO-OP ofisinde talep eden öğrencilere bire bir ve yüz yüze destek verilebildiği gibi, kariyer söyleşileri ve kısa süreli eğitimler de hazırlanıyor. Özgeçmiş hazırlama, iş görüşmesine hazırlık, sözlü/yazılı iletişim becerileri vb. eğitimlerle öğrencilerin bilgi düzeyi ve yetkinliklerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Yetenek havuzu ile iş dünyasına geçiş

CO-OP ile iletişimde bulunulan BAU’nun geniş öğrenci portföyünde yetenek ve yetkinlikleri ile farklılık yaratan yüksek potansiyelli öğrenciler, değerlendirme süreçlerinden geçirilerek yetenek havuzunda toplanıyor. Bu öğrencilerin yetkinlikleri ve farklılaştıkları özelliklerine göre partner firmalarla tanışmaları ve buluşmaları sağlanıyor. Girişimci yönü güçlü öğrencilerin ise Kuluçka Merkezi’ne yönlendirmeleri yapılıyor.

İş dünyasında Y kuşağı gençlerin artışı ve belirli pozisyonlara gelmeleriyle birlikte yeni kuşakları anlamaya yönelik çaba ve araştırmalar da önem kazandı. Üniversite bünyesindeki Y kuşağı gençler, iş dünyası için birer potansiyel ve aday durumundalar. CO-OP ile mevcut potansiyelin (Y kuşağının) hayata bakışını ve beklentilerini bizzat kendilerinin anlatacağı programlar oluşturulması ve partner firmalara sunulması hedefleniyor. Bunun için bizzat öğrencilerden oluşturulacak eğitmen gruplar ile “Üst düzey yöneticilere yönelik ters mentorluk uygulamaları” ve “Orta düzey yöneticiler için Y kuşağı eğitimi” verilmesi hedefleniyor.

Geleceğe dönük eğitim modellerini Türkiye’nin en yetkin ve donanımlı akademisyen kadrolarıyla hayata geçiren Bahçeşehir Üniversitesi, CO-OP projesini de bu vizyonla güçlendirme ve Türkiye’nin projesi haline getirmeye devam ediyor. Şirketlere ve üniversite eğitimine yeni bir soluk getiren CO-OP modeli aynı zamanda öğrencilerin geleceğe güvenle bakabilmelerini de sağlıyor.