Otel yatırımlarında Anadolu farkı
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nin (TUROB) raporuna göre, yılın ilk 7 ayında otel yatırımlarına ilişkin teşvik başvurularındaki genel düşüş sürüyor. Yatırım teşvik başvuruları otel sayısında yüzde 24 düşüşle 148, yatak sayısında ise yüzde 39 düşüşle 32 bin 109 olarak gerçekleşti. Toplam yatırım miktarı da yüzde 35 düşüşle 2.1 milyar TL oldu. TUROB raporunun temmuz ayına ilişkin bölümünde, Anadolu illerindeki kıpırdamaya dikkat çekerken, Muş, Gaziantep ve Burdur’un bu yıl ilk kez otel yatırım teşvik belgesi aldığına işaret edildi. TUROB Başkanı Timur Bayındır, ekonomik ve siyasi gelişmelere bağlı olarak ülke genelinde otel yatırımlarında gerilemenin sürdüğünü belirtiyor. Bayındır, “Ancak, teşviğe bağlanan yeni yatırımların Anadolu’ya yaygınlaşmaya başlamasını memnuniyet ile karşılıyoruz” diyor.
7 bin 687 kişiye istihdam
Bu yatırımların tamamlanmasıyla 7 bin 687 kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. 7 ayda yapılan teşvik başvurularının 19’u 5 yıldızlı, 49’u 4 yıldızlı, 68’i 3 yıldızlı, 12’si de butik-özel tesis statüsünde bulunuyor. 1 ve 2 yıldızlı otel yatırımı için hiç başvuru olmaması ise ayrıca dikkat çekiyor. İstanbul 32 otel projesi ile tesis sayısı bakımında en fazla teşvik belgesi alan şehir olurken, yatak kapasitesi bakımından Antalya 9 bin 401 yatak kapasitesi ile yine birinci sırada yer aldı.
3-4 yıldızlılar gözde
Raporu değerlendiren Timur Bayındır, ülkemizdeki son ekonomik ve siyasi gelişmelere bağlı olarak ülke genelinde otel yatırımlarında gerilemenin sürdüğünü belirtiyor. Bayındır, “Ancak, teşviğe bağlanan yeni yatırımların önceden beri dile getirdiğimiz gibi Anadolu’ya yaygınlaşmaya başlaması gerekse orta ölçekli büyüklükteki, yani 3-4 yıldızlı otellere yönelmesini memnuniyet ile karşılıyoruz. Bu durumun ülkemizin sürdürülebilir turizm hedefleri çalışmalarına önemli derecede altyapı katkısı sağlayacağını düşünüyorum" diyor.
Muş’a ilk otel yatırım teşvik belgesi
Öte yandan TUROB raporunun temmuz ayına ilişkin bölümünde, otel yatırımlarının Anadolu illerinde artış ve yayılmasına dikkat çekildi. Raporda Muş, Gaziantep ve Burdur illerinin bu yıl ilk kez otel yatırım teşvik belgesi aldığına işaret edildi. Temmuz ayında Türkiye genelinde 14 yeni otel projesi ‘teşvik belgesi’ aldı. Toplamda 148.5 milyon TL harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar sonrasında sektörde 646 yeni ek istihdam sağlanacak. Toplam 11 şehirde yapılacak yatırımların tamamlanması ile yatak kapasitesi 2 bin 143 adet artacak. Ancak temmuz ayında da otel yatırımlarındaki yüzde 44 düşüş dikkat çekiyor. Geçen yıl Temmuz ayında da toplam yatırım tutarı 440 milyon TL olan 4.717 yataklık 25 otel için teşvik başvurusu yapılmıştı.