Turizmcilerin gözü bayram tatilinde!
Ramazan Bayramı tatilinde yakalanan 10 milyar TL’lik hacimin ardından turizmciler, yaklaşan Kurban Bayramı tatilinin de 9 güne çıkarılmasını heyecanlanla bekliyor. Ayrıca konaklama sektörünün, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı yasası ile ilgili talepleri ve itirazları sürüyor.
Turizmciler, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasını talep ediyor. Turizmciler, şimdiden açıklanırsa, turizme Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi büyük katkısı olacağını belirtiyor. Sektör temsilcileri, bayramda 10 milyon kişilik turizm hareketliliği yaşanmasını ve bu hareketliliğin turizmle birlikte 54 yan sektöre, en az 5.7 milyar TL hacim yaratmasını beklediklerini ifade ediyor.
Geçen Ramazan Bayramı tatilinin idari izinle 9 güne çıkarılmasının ardından 10 milyon kişi ve 10 milyar TL’yi aşan hacimle rekorlar kırıldığını hatırlatan turizmciler, Kurban Bayramı’nda da aynı hareketliliği bekliyor.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bu yıl 11-14 Ağustos arasında kutlanacak olan Kurban Bayramı tatilinin, Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi 9 gün olarak açıklanmasını beklediklerini söyledi. Ayık, bayrama yaklaşık bir ay kaldığına dikkat çekerek, bayram tatilinin 10 Ağustos arefe günü dahil 14 Ağustos Çarşamba günü sona ereceğini, perşembe ve cuma günleriyle birleştirilerek 9 güne çıkartılmasının geç kalınmış olsa da iyi olacağını kaydetti.
Bu bayram tatilinde hem iç turizm hem de memleket, eş-dost ziyaretleri gibi aktiviteler açısından önemli hareketlilik beklediklerini de söyleyen Ayık, tatil süresinin 5 gün ya da 9 gün olacağına yönelik belirsizlik olduğunu kaydetti. Ayık, bayramın yurtdışı turizm açısından da yoğun bir döneme denk gelmesinin fiyatlar açısından insanların son dakika tatil planı yapmalarında zorluk teşkil ettiğini söyledi.
Ege Turistik İşletmeler Ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Kurban Bayramı’nın Ramazan Bayramı’na göre kurban kesimi nedeniyle farklı olduğuna dikkat çekerek, daha fazla hareketlilik olduğunu ve en az 10 milyon hareketlilik beklediklerini ifade etti. İşler, “Bu bayramda insanlar kurban da keseceği için memleketine gidecek, eş-dost ziyareti yapacak. Kurbanını kesmek gibi faaliyetlere ilk 4-5 gününü ayırabilir. Ardından tatile çıkabilir. Veya önce tatil sonra kurban kesme ve ziyaretler şeklinde tam tersini de planlayabilir” diye konuştu.
Bayram tatillerinden sadece turizmcilerin yararlanmadığının altını çizen İşler, “9 güne çıkmadığında, vatandaş 4 güne değmez diyebiliyor. Yolda benzin almıyor, molada yerde yemek yemiyor, gittiği yerde tişört almıyor. Böylece ekonominin çarkları yağlanmamış oluyor. Can suyunu kaçırabiliyor. Turizm 54 yan sektörü de besliyor. 9 güne çıkarılması, tüm Türkiye’de en az 1 milyar dolarlık hacim yaratır” dedi.
Otelin içindeki kuaförün gelirinden bile pay verilecek
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kurulmasına yönelik yasa resmi gazete yayınlandı ama otelcilerin talepleri sürüyor. Kâr ya da zarar ettiğine bakılmadan turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerden pay alınmasının yankıları konaklama sektöründe devam ediyor. Otelcilerin en büyük talebinin hala ‘sadece konaklama cirosundan pay alınması’ olduğunu söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Müberra Eresin, yasa teklif aşamasındayken birçok STK'nın görüşlerini verdiğini, revizeler de oldu. Örneğin payın oranı yüzde 1’den binde 7.5’e düştü. Tanıtıma ayrılması gereken payı yüzde 85’e çıkardık. Ancak hala sorunları var. Ocakta başlasın istedik ancak ekime erteleyebildik” dedi. Otelcilerin yan gelirlerinden de pay vermesi gerektiğini ifade eden Eresin, “Nasıl ki acentalar için ‘uçak bileti satışları hariç’ diye ibare konuyorsa, bizim için de sadece konaklama gelirleri ibaresi konabilir. Bunun yanında bir aylık beyanneler de otelcileri zorlayacak, en azından 3 aylık olsun istedik çünkü böyle olursa otelci almadığı paranın payını vermiş olacak” diye konuştu.
AVM’ler, özel hastaneler de paydaş olmalı
Otelcilerin beklentisinin oda gelirden pay ödenmesi olduğunu yenileyen Dedeman Otelleri Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, şunları anlattı: “Revizyonlar yapıldı ancak hala sırtımızdan yük alınmış değil. Turizm, kriz sonrası iyileşme eğiliminde ama hala istenilen yerde değiliz. Özellikle oda gelirlerinde hala gerideyiz. Bu fon amacına uygun güzel kullanılırsa - ki şüphemiz yok- orta vadede konaklama sektörüne çok faydaları olacak ama burada adaletsizlik şu; biz otelin içindeki kiraya verdiğimiz kuaför dükkanının gelirinden, hediyelik eşya dükkanımızın gelirinden, çatımızı kiraladığımız baz istasyonunun gelirinden bile pay vereceğiz. Burada bir dengesizlik var.” Bu kanunun yapılması gerektiği konusunda bütün turizm paylaşlarının, konaklama sektörünün hem fikir olduğunu vurgulayan ETİK Başkanı Mehmet İşler, şunları anlattı: "Bu kanunun Türkiye’yi Tunus-Mısır liginden, İspanya- Yunanistan ligine çıkaracağını, bu sebeple bu kanunun ve tanıtımın çok önemli olduğunu ifade etti. İtirazların yasanın amacına değil, adaletsizliğine olduğunu söyleyen İşler, “300 milyon dolarlık bütçe beklentisinin büyük çoğunluğunu konaklama sektörü neden yükleniyor diye soruyoruz. Üstelik zarar ettiğinde de vermekle yükümlü.” Turizmden ve Türkiye tanıtımından faydalanan birçok sektör olduğunu hatırlatan İşler, “Bu ajansın paydaşları artırılıp, paylar da eşitlenebilir. Böylece beklenen bütçe düşmezken otelcinin sırtındaki yük azalır. Turist AVM’ye de gidiyor, Özel hastanelere gidiyor. Bu tanıtımdan onlarda yararlanacak. Hatta taksiciler, belediyeler bile yararlanacak. Onlar neden paydaş değil” diye konuştu. İçeriğin yeniden düzenlenmesi, yeniden düşünülmesi gerektiğini ifade eden İşler, kamu vicdanını zedeleyecek bu adaletsizliğin düzeleceğini umduklarını kaydederek, bölgesel olarak da adaletsizlik doğduğunu, Anadolu’daki bir otelin, İstanbul kadar pay vermesinin de doğru olmadığını belirtti.
KDV'de düşüş beklerken, artacağını duyduk
ETİK Başkanı Mehmet İşler, sektörün uzun süredik KDV indirimi çağrısı yaptığını kaydederek, “Konaklamadaki gibi özellikle yeme-içme başta olmak üzere bütün alanlarda KDV’nin yüzde 8 düşmesini beklerken, KDV’nin artacağının bilgisini aldık. Bir de KDV yükü sırtımıza binerse otelciler zor durumda kalır” diye konuştu.
Tatiller yılbaşında açıklansın talebi
Blok tatillerin yılbaşında açıklanması gerektiğini yıllardır söylediklerini belirten Ayık, “Bu tür blok tatil olabilecek tatil süreçleri yılbaşında belirlenmeli. Yılbaşında belirlenir ve duyurulursa insanlar daha rahat planlama ve son dakikaya kalmadan çok daha uygun fiyatlara tatil rezervasyonu imkanına sahip olacak. Ancak şimdi hem planlama hem de fiyatlar açısından tatil planı çok daha zorlaşıyor” diye konuştu.Yılbaşında açıklandığında yıllık izin planlarının, aile ziyaretlerinin önceden yapılabileceğini kayden İşler ise “Herkesin planı belli olur. Böylece ekonominin çarkları daha yağlı döner” dedi.