Kimyanın liderleri, gelecek stratejisini Turkishtime toplantısında belirledi

Turkishtime - Halkbank Ortak Akıl Toplantıları’nın sekizincisinde kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünün liderleri bir araya gelerek 10 maddelik çözüm önerisi oluşturdu. Prof. Dr. Emre Alkin'in moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda konuşulanlar ve sonuç raporu Turkishtime'ın Ocak 2017 sayısında yayımlandı.
Sonuç raporunu okumak için tıklayınız
İşte katılımcılar:
MURAT AKYÜZ
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı
“Kimya sektörünün büyüme stratejisi için çalışmalarımızı son hızla sürdürüyoruz”
1971 yılında Ankara’da doğan Murat Akyüz, Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği’nden mezun oldu. ABD San Diego’da bulunan National University’de MBA yapan Akyüz, iş yaşamına Akyüz Plastik’te başladı. 1999-2001 yılları arasında ABD San Diego’daki KCG Consulting Group’ta Simülasyon Mühendisi olarak çalıştı. Murat Akyüz, 2006 yılından beri de İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanlığı görevini yürütüyor.
ERDAL ERDEM
Halkbank Esnaf-KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
“Kimya; otomotiv, giyim ve konfeksiyonun ardından ihracatta 3. sırada. Bu, sektörün önemini çok daha belirgin hale getiriyor”
1971 Çankırı doğumlu Erdal Erdem, Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü mezunu. Bankacılık kariyerine 1995 yılında Türkiye Finans’ta başladı, 1996-2012 arasında Asya Katılım Bankası’nda çeşitli kademelerde görev yaptıktan sonra Ziraat Bankası yönetim kurulu üyeliğine getirildi. 2014 yılından itibaren ise Halkbank’ta önce Finansal Yönetim ve Planlama, ardından Esnaf ve KOBİ bankacılığından sorumlu genel müdür yardımcısı olarak atandı.
AHMET YİĞİTBAŞI
Türkiye Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı-DYO Genel Müdürü
“Geçen yıl 915 bin tonluk üretimin yüzde 60’ı dekoratif (inşaat) boyalar, yüzde 40’ı sanayi boyaları olarak gerçekleşti”
1958 İzmir doğumlu Ahmet Yiğitbaşı, Aachen Teknik Üniversitesi’nde Makina Mühendisliği okudu, Yakıt Mühendisliği dalında Yüksek Lisansını tamamladı. İş hayatına 1987’de, Almanya’da Union Kraftstoff’ta başladı. Desa Makina ve Kazan Sanayii, Botaş Ambalaj, Yaşar Holding gibi şirketlerde kariyerini sürdüren BOSAD Başkanı Yiğitbaşı, 2015 yılından itibaren Dyo Boya, Toyo Matbaa Mürekkepleri ve Desa Enerji’de YK Üyesi olarak görevini sürdürüyor.
SELÇUK AKSOY
Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı
“Devlet politikası girdi maliyetine destek vermek yönünde olmalı ki bu ülkede yatırım yapılsın, üretim, ihracat artsın”
1967 yılında İstanbul’da doğan Selçuk Aksoy, Malzeme Bilimi ana dalıyla Makine Mühendisliği eğitimi aldı. Aile şirketi Aksoy Plastik’te çalıştığı süreler boyunca şirketin ilk çift helezonlu ekstrüderi ve bilgisayarlı renk uyuşumu laboratuvarının kurulması, yeni ürün gamlarının geliştirilmesi gibi projeler yaptı, Şu anda PLASFED Başkanı olan Aksoy, aynı zamanda İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkan Yardımcısı.
TAYFUN KOÇAK
Madeni Yağ Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Başkanı
“TSE’ye, EPDK’ya yaptığımız ödemeler bizi ithalat anlamında haksız rekabetle karşı karşıya bırakıyor”
1968 Trabzon doğumlu Tayfun Koçak, Marmara Üniversitesi Matematik Öğretmenliği mezunu. İş hayatına madeni yağ imalatı yapan aile şirketi Koçak Petrol’de başlayan Koçak, 25 yıldır şirkette işortağı-yönetici olarak çalışmaya devam etmekte. 2016 yılında kurulan Madeni Yağ Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Koçak aynı zamanda İKMİB Genişletilmiş Yönetim Kurulu Üyesi ve TİM Genel Kurul Üyesi.
TİMUR ERK
Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Başkanı
“Kimyevi madde ihracatımızın önemli bir kısmını hâlâ Avrupa Birliği’ne yapıyoruz. Kısa vadede bu pazarı bırakamayız”
1944 İstanbul doğumlu Timur Erk, Almanya’da Darmstadt Teknik Üniversitesi’nde Kimya Yüksek Mühendisliği öğrenimi gördü. 1971 yılından beri kimya sektöründe sanayici olan Timur Erk, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Erk, aynı zamanda TOBB Kimya Sanayi Meclis Başkanı ve Kimya Sektör Platformu Eş Başkanı. Ayrıca Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı olarak CEFIC (Avrupa Kimya Sanayi Konseyi) üyeliğini sürdürüyor.
VURANEL OKAY
Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayicileri Derneği (KTSD) Genel Koordinatörü
“Hammaddede dışa bağımlıyız belki ama şöyle de bir gerçek var, örneğin dünya çapında bir sabun üretim sanayimiz var”
Northeastern Üniversitesi Kimya Mühendisliği’ni bitiren, Massachusetts Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği masteri yapan Vuranel Okay, Unilever Adana Fabrikası’nda Şantiye Müdürlüğü görevinin ardından Çorlu’daki Unilever Foods Fabrikası’nın yönetiminden sorumlu oldu. Unilever Türkiye’de 5 yıl boyunca Foods Operation Geliştirme Koordinatörü olan Okay, 2010 yılı Haziran ayından beri Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Derneği Genel Koordinatörlüğü’nü yürütüyor.
AHMET FAİK BİTLİS
Polisan Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi
“Kimya sektörünün daha katma değerli, markanın girdiği, pazarlamanın girdiği ürünlerde mi yoğunlaşması gerektiğini tartışmalıyız”
İstanbul Alman Lisesi’ni bitiren Ahmet Faik Bitlis, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi Yüksek İşletme mezunu. Harvard Business School’dan OPM Sertifikası sahibi olan Bitlis, Polisan Holding’e bağlı şirketlerde 1986’dan beri muhtelif görevler üstlendi. BOSAD’ın 2009-2016 yılları arasında YK Başkanlığı görevini üstlenen Bitlis, derneğin YK üyeliğinin yanı sıra İKMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini sürdürüyor.
ERMAN ATASOY
Abdi İbrahim A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi
“Yeni pazarlar tabii ki gerekli. Ama eski tip ürünlerle yeni pazarlarda da büyük atılımlar beklememek lazım”
1941 doğumlu Erman Atasoy İstanbul Üniversitesi’nden Fizik ve Matematik dalında mezun oldu. Aynı üniversitenin İşletme Bölümü’nü bitirdi, kariyerine 1968’te Sandoz A.Ş.’de başladı. Şirketin İsviçre Merkezi’nde Bölge Direktörlüğü, Hindistan’da Farma Bölümü Başkanlığı görevlerini sürdürdü. Sandoz ve Novartis’te Genel Müdür olan Atasoy, 2002 yılında Abdi İbrahim ailesine katıldı. Atasoy 2008’de Abdi İbrahim A.Ş.’nin CEO’su oldu. Halen Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor.
ERSİN TARİ
Gold Kimya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
“Kozmetiğin bir çok ürünü temel kullanım maddesi iken bir çoğu hâlâ ÖTV’li. Bu da sektör için önemli bir sorun”
1978 İstanbul doğumlu olan Ersin Tari, ilk ve orta öğrenimden sonra üniversite eğitimine Amerika’da Houston Üniversitesi’nde devam etti. Şu anda Gold Kimya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Ersin Tari, aynı zamanda İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde (İKMİB) Yönetim Kurulu Üyeliği ve İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliğini sürdürüyor.
HALUK ERCEBER
Chemport Kimya Sanayicileri ve Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
“Hammaddeye yüksek bir fiyat öderseniz diğer ülkelerle rekabeti de konuşamaz hale geliyorsunuz”
1957 doğumlu Haluk Erceber, İTÜ Kimya Mühendisliği mezunu. 1985 yılında Organik Kimya San. ve Tic. A.Ş’de kariyerine başlayan Erceber, 1989-1997 arasında Türk Hoechst Kimya Bölümünde Üretim Müdürü oldu. Temmuz 1997’de Organik Kimya Fabrika ve Sorumlu Müdürlük görevlerini üstlendi. Erceber, İSO 17.no’lu Temel Kimya Meslek Komitesi Başkanı-Meclis üyesi ve Çevre İhtisas Kurulu Başkan Vekili olan Erceber, TKSD YK ve TOBB Kimya Meclisi üyeliklerini sürdürüyor.
HAŞİM ÇETİN
Çetin Plastik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı
“Dışa bağımlı olunca, bizim de katma değerli ürünler üretmemiz, satabilmemiz biraz inovasyona bağlı oluyor”
1966 Diyarbakır doğumlu olan Haşim Çetin, 1988 yılından beri Plastik Sektöründe plastikten mamul Evsel ve Endüstriyel alanda temizlik ürünleri üreten Çetin Plastik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdürüyor. Bunun yanında TİM’de delegelik, ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB)’de 2 dönemdir yönetim kurulu üyeliğini sürdürmekte.
AYŞEM BURHANOĞLU
ArteVis, Yönetim Danışmanı & Profesyonel Koç
“Üniversite-sanayi işbirliği mekanizmasında sanayinin üniversite üzerinde daha baskın olması gerekiyor”
Ayşem Burhanoğlu, Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği’ni bitirdi. Uluslararası perakende zincirlerinin alım ofislerinde kalite ve satın alma konularında profesyonel olarak görev aldı. 2007’den itibaren serbest danışman olarak yurtdışı firmalara ürün tedariki, orta ölçekli firmalara yönetim, pazar paylarını büyütme konusunda destek verdi. Burhanoğlu şu anda The School of Life’da liderlik ve kariyer seçimleri üzerine atölye çalışmaları yürütmekte.
ŞİRZAT KARAYEL
Kauçuk Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
“Sektörün Avrupa'daki pazarları kaybetmeden, büyüyen pazarlara da odaklanmasında fayda var. Tek pazara bağımlı kalınmamalı”
1963 İstanbul doğumlu Şirzat Karayel, ilköğretimini Almanya’da tamamladı ve Münih Teknik Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği’ni bitirdikten sonra 1990’da Continental Şirketinde Proje Mühendisi olarak göreve başladı. Yaklaşık 25 yıldan beri farklı ülkelerde ve Continental Şirketler Grubunun değişik alanlarında yönetici olarak görevlendirildikten sonra 2006 yılında Bursa’da ContiTech Lastik Şirketine Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyesi olarak atandı.