'Dükkânı iyi yere açın, e-ticaret yapın'
Perakende sektörünün e-ticarete sürüklendiğini, e-ticarete odaklanmayanların yarışı kaybedeceği uyarısını yapan sektör temsilcileri, “Dükkanı iyi yere açın, e-ticaret yapın” önerisinde bulundu.
Dünya sanayi devlerini alt ederek milyar dolarlık değerlere ulaşan e-ticaret kapsamında, İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) işbirliği ile e-Ticaret Zirvesi düzenledi. Bu toplantıları gelenekselleştirmek isteyen İZTO, son yıllarda İzmir'e göç eden beyaz yakalıların çalıştığı şirketlerin merkezlerini de kente getirmeye talip. Zirveye Facebook, Google, Media-Markt gibi dünya markaları ile birlikte Hepsiburada, e-bebek, E-PttAVM.com gibi dijital market sektörünün öncü markaları ve isimleri katıldı.
Zirveyi değerlendiren İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, “Bu zirve yeni başarı hikayeleri için bir tohum ekti. Bu tohumların girişim, istihdam ve ihracat meyvesi vermesi için bir yol haritası da çıkmaya başladı. Hacmi milyar dolarlara ulaşan bu pastadan pay almak için bilgi teknolojilerini kullanmak, bunun için de işin erbabından en güncel bilgiyi almak gerekiyor. Biz de bunu yaparak İzmir ticaret hayatına yenilikçi bir katkı sunmak istiyoruz” dedi.
Artık dünyanın en büyük firmalarının teknoloji ve e-ticaret alanında olduğunu anımsatan Kızılgüneşler, “Türkiye'deki 6 milyon kişilik online müşterinin her geçen gün arttığını biliyoruz. Üstelik kayıt dışı ekonomi için de panzehir niteliği taşıyan bu mecrada güvenlik, hız ve kalite hayati önemde. O yüzden insana ve teknolojiye sürekli yatırım gerekli. İzmir insan kaynağı, lojistik olanakları ve kalite anlayışıyla e-ticaret yelkeni için en elverişli rüzgara sahip. İzmir'e özellikle İstanbul'dan gerçekleşen beyaz yakalı akını da çok konuşuldu. Biz sadece beyaz yakalıları değil, onların şirketlerini de kentimizde istiyoruz. Odamızda hali hazırda e-ticaret yapan 344 üyenin güçlendirilmesi ve artırılması da bir başka önemli gündemimiz” diye konuştu.
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve Deloitte çalışmaları sayesinde hazırlanan e-ticaret verilerini paylaşan Kızılgüneşler, online alışveriş oranının Türkiye'de 2017 itibariyle yüzde 43 olduğunu ve bu oranın İngiltere'de yüzde 78, Güney Kore'de yüzde 74, Almanya'da yüzde 74 şeklinde ifade edildiğini aktardı.
Firmalara güven damgası verilmesi gündemde
ETİD Yönetim Kurulu Başkanı ve Hepsiburada Uluslararası Grup Başkanı Emre Ekmekçi ise, “e-Ticaret denince geleneksel olarak perakendenin karşısında duran bir sektör anlaşılırdı, aslında perakendenin dönüşümüne öncülük eden, büyümeye öncülük eden bir sektör. İnternet ve geleneksel perakende artık iç içe geçmiş durumda” ifadesini kullandı.
Türkiye'de e-ihracatı artıracak girişimler konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ekmekçi, “Türkiye'nin tekstil alanında ihracat yapabilecek ciddi altyapısı bulunuyor. Taşımada PTT konusunda ve özel şirketlerin taşıma destekleriyle e-İhracatta öncü olacağımızı görüyoruz. e-İthalat konusu. Türkiye'ye gelecek ürünlerin rekabetsel sorunlara yol açmaması konusunda çalışmalarımız bulunuyor. Firmaların kişisel verilerin korunmasına uygun olarak iş yapmaları konusunda çalışıyoruz. Firmalara, güven damgası verilmesi gündemimizde” dedi.
Aplikasyonlar uzun vadede yaşamayacak
Mağazacılık, dijital pazarlama, finans hepsinin e-ticaretin içinde olduğunu söyleyen Google Türkiye Perakende Endüstri Direktörü Mehmet Keteloğlu, “Tüketici araştırmalarda dijitale kayıyor, e-ticarete gerekli yatırımlar yapılmadığında ise mağazacılığa kayıyor. Tüketici hangi kanalı seçerse seçsin en kesintisiz olması gerekiyor. Tüketicideki herhangi bir sürtünme alışverişi engeller. Tüketicide değişimi gözlemlenmek gerekiyor. Tüketiciyle sesli asistan yoluyla iletişim kuranlar, satış hacimlerini artırdılar” dedi.
Google olarak, bir sürü çözüm araçları olduğunu ve tüketicinin bir ürünü yüzde 41 oranında Google'dan araştırdığını söyleyen Keteloğlu, “Bize en çok yatırım yapılan alan ürün araştırma sayfasındaki reklamlarla ilgili” ifadesini kullandı.