İlaç devlerine rüşvet soruşturmaları... Bristol-Myers Squibb, 14 milyon dolar ceza ödedi

Barış Soydan

Turkishtime özel

İlaç endüstrisinin devlerinden Bristol-Myers Squibb, Çin'de hastanelere rüşvet verdiği iddiasıyla açılan soruşturmada "Amerika'nın SPK'sı" olarak adlandırılan Securities and Exchange Commission'a (SEC) 14 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti. Firma, ilaçlarını reçeteye yazmaları karşılığında Çin'de hastanelere ve doktorlara rüşvet vermekle suçlanıyordu. Soruşturma belgelerine göre Bristol-Myers Squibb'in Çin'deki firması BMS China, rüşvet olarak nakit para, mücevher, yemek, gezi, eğlence gibi öğeler vermişti.

Rüşvet sonucunda Bristol-Myers Squibb'in 11 milyon dolar haksız kazanç elde ettiği öne sürülmüştü. SEC'den yapılan açıklamada şirketin kendisine yönelik suçlamaları kabul veya red etmediği belirtildi. Şirket, soruşturmanın uzamaması için ceza ödemeyi kabul etti. Öte yandan BHS China'da çalışan çok sayıda kişi de işten atıldı.

Bristol-Myers Squibb'in ceza ödemeyi kabul etmesi sonrasında ilaç sektöründe gözler sırada kimin olduğuna döndü. Forbes dergisinin haberine göre aralarında GlaxoSmithKline, Teva Pharmaceutical Industries Ltd., Sanofi, AstraZeneca, UCB, Novartis, Novo Nordisk ve Eli Lilly'nin de olduğu şirketler Amerikan Yabancı Ülke Yolsuzluklar Kanunu (US Foreign Corrupt Practices Act) kapsamında soruşturuluyorlar.

Daha önce de Eli Lilly (29 milyon dolar, 2012) ve Pfizer (60 milyon dolar, 2012) Amerikan Yabancı Ülke Yolsuzluklar Kanunu kapsamındaki soruşturmalarda ceza ödemeyi kabul etmişti.