TÜSİAD Başkanı: İnovasyonun kilidi patentte değil, iş modelinde
TÜSİAD’ın sanayide dijital dönüşüme destek olmak amacıyla düzenlediği TÜSİAD SD2 programında konuşan TUSİAD Başkanı Simone Kaslowski, şirketlerin inovatif olup olmadığının artık aldığı patentlerle değil iş modellerindeki değişimle ölçüldüğünü söyledi.
Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) sanayide dijital dönüşüme destek olmak için hayata geçirdiği TÜSİAD SD2 programının ikincisi İstanbul'da düzenlendi. 18 teknoloji kullanıcısı ile teknoloji tedarikçileri, Sanayi-Teknoloji Entegrasyon Programı'nda (STEP) bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, “Dijital devrim inovasyonun doğasını değiştiriyor. Yeni çağda inovasyon olgusu dijital teknolojiler ve bunlara bağlı olarak oluşan yeni iş modelleri üzerinden tanımlanıyor. İnovasyonun yarattığı değeri ölçmek için alışageldiğimiz metodlar artık önemini yitiriyor. Şirketlerin inovatif olup olmadığı sahip oldukları patent sayısından ziyade iş modellerindeki değişimle ölçülüyor” dedi.
Dijital dönüşümle sertleşen rekabet ortamının şirketler üzerinde sürekli ve sürdürülebilir bir inovasyon baskısı yarattığının altını çizen Kaslowski, “Yeni teknolojiler birçok sektörde kazananın her şeyi alacağı bir düzen yaratıyor. Bu da kazanmayı her zamankinden daha önemli hale getiriyor” diye konuştu.
'Yeni liderlik ve yönetim becerileri gerekiyor'
Dijital dönüşüm sürecinde başarının yeni liderlik ve yönetim becerilerini gerektirdiğini bildiren Kaslowski, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretimin kalitesi ve değeri ortalama internet hızı ve bin çalışan başına düşen kolaboratif robot sayısı kadar STEM yetkinliği, çalışan eğitimi, veri güvenliği mevzuatı, lojistik performansı, altyapı kalitesi, karbon salımı ve geri dönüşüm oranı gibi birçok faktör ile ölçülüyor. Dijital dönüşüm tek bir sektör, ülke ya da şirkette gerçekleşemez. Her alanı ve sektörü etkileyen dijital dönüşüm süreci, bütüncül bir bakış açısı ve çok paydaşlı bir diyalog gerektiriyor. TÜSİAD SD2 dijital dönüşüm alanında yaptığımız hemen hemen her çalışmaya dokunuyor. Bu, daha önce gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın hem nedeni hem de sonucudur.”
'Sanayi yeniden tanımlanıyor'
Toplantıda "Sanayi 4.0" çalışmaları hakkında bilgi veren TÜSİAD Başkan Yardımcısı ve Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Başkanı Bahadır Balkır ise teknolojiyle birlikte değer zincirlerinin de değiştiğine dikkat çekti. Artık şirketlerde karar alma mekanizmalarının daha kompleks hale geldiğini söyleyen Balkır şöyle konuştu: “Sanayi yeniden tanımlanıyor. Biz de bunu tanımaya ve bununla tanışmaya devam ediyoruz. TÜSİAD olarak Sanayi 4.0 konusuyla ilgiliyiz. Bir rapor hazırladık ve Sanayi 4.0 nedir diye bir çalışma yaparak farkındalık yarattık. Bir diğer raporumuzda da Türkiye'nin sanayi 4.0'daki fotoğrafını çektik, durumunu belirledik.”
Türkiye'de teknoloji kullanan firmaların bilinirliği olmadığını söyleyen Balkır, “Bu programla teknolojik sistemleri daha yaygın hale getirerek bu firmaları ön plana çıkarmak istedik. TÜSİAD SD2 ile bu teknolojinin Türkiye'de üretilmesi için çalışıyoruz” diye konuştu.