AR-GE 250


Mobilde dünyaya öncülük eden Türk şirketi

Turkishtime Dergi

Vodafone Cep Cüzdan, Turkcell Paycell gibi mobil ödeme çözümlerinin yaratıcısı olan Türk şirketi t-mob’un müşterileri arasında dünyanın dört bir yanından çok sayıda banka var. Şirket, mobil ticaret ürünleriyle de KOBİ’leri dijitalin yeni kanalına taşıyor.

 

t-mob’un mobil finans ve mobil ticaret alanındaki ürünlerini şirketin kurucusu Rudi Dökmecioğlu anlattı

 

 

Mobil ticaret Türkiye'de hangi tempoda büyüyor? Hangi sektörler bu alanda öncü rolü üstleniyor?

Mobil ticaretle ilgili elimize geçen veriler, ülkemiz ve sektör için oldukça ilginç ve gelecek vaat edici.  Türkiye’de 2014’de mobil penetrasyon yüzde 17 iken 2015’te yüzde 28’e yükseldi. Araştırmalara göre mobil cihazlar online alışverişte dizüstü ya da masaüstü bilgisayarları geçmek üzere. Bu veriler mobil ticaretin bir sınırı olmadığı gerçeğini önümüze koyuyor bence. Türkiye’deki ilerleme diğer Avrupa ya da yakın doğu ülkeleriyle karşılaştırıldığında kendini hemen belli ediyor. Türkiye, dünya ölçeğinde mobil üzerinden en çok alışveriş ülkelerin arasında Çin ve Suudi Arabistan’dan sonra 3. sırada. Mobil ticaretin ülkemizdeki potansiyelinin ne kadar büyük ve önemli olduğunu bu rakam çok iyi açıklıyor sanırım.

 

Önümüzdeki dönemde mobil ticaret alanında Türkiye'de ve dünyada ne gibi gelişmeler yaşanmasını bekliyorsunuz?

Dünya çapındaki perakendecilerin %25’inin online satışının yarısı mobil cihazlar üzerinde geliyor.  Para dediğimiz olgu dijitalleşme evresini bitirme aşamasında. Artık günlük alışverişlerimizde en küçük meblağları bile dijital ortamda ödüyoruz. Tabii dijital dünyanın getirdiği bazı rahatlıklar, kullanıcıların ödeme konusundaki beklentilerini arttırdı. Kullanıcılar artık efor sarf etmeden, kafa yormadan, beklemeden ödeme yapmak istiyor. İşte bu noktada mobil cüzdan çözümlerimiz devreye giriyor. Kullanıcılar geliştirdiğimiz ödeme sistemleriyle beklemeden, şifre girmeden en güvenli şekilde ödemelerini gerçekleştirebiliyorlar. Geliştirdiğimiz mobil ödeme ürünleri dünyanın farklı yerlerinde yerel ve uluslararası bankalar tarafından kullanılıyor. Firma olarak finans sektörünün mobil ayağını biz inşa ediyoruz, diyebilirim.

 

KOBİ’ler neden mobil ticarete adım atmalı?

Bu her KOBİ’nin kendine sorması gereken bir soru aslında. Dijitalleşme kavramının içeriği, e-ticaretin gündemimize ilk kez girdiği günden çok daha farklı bir noktada. Bugün, mobilsiz bir dijitalleşme süreci düşünülemez. Mobil trende uymak artık bir tercih meselesi değil tam aksine bir zorunluluk! Gerçeğe sırt çevirip piyasada başarı elde edebilecek bir işletme olacağını pek düşünmüyorum.

 

t-mob ne zaman kuruldu? Ana ürünleri neler?

t-mob’u, mobilin hayatımızın her alanında çok önemli bir yer edeceği öngörüsü ve hem Türkiye’de hem de dünyada mobil çözümler üzerinde iddialı olma vizyonuyla 2009 yılında kurduk. Türkiye’nin devleri diyebileceğimiz Teknosa, Kliksa, Carrefoursa, Yemek Sepeti, AtlasJet, Markafoni, GittiGidiyor, Vodafone gibi firmalarla önemli projelere imza attık. Aynı zamanda Halkbank gibi birçok yerli ve yabancı bankanın mobil bankacılık ve mobil ödeme çözümlerini de biz ürettik. Bunun yanında son dönemde bir hayli önem kazanan ve mobil operatörlerin kullanıcılarına sunduğu Vodafone Cep Cüzdan, Turkcell Paycell gibi wallet (cüzdan) projelerinin de mimarıyız.  Ayrıca store’larda satılan kendi ürünlerimize de sahibiz. Bunlardan ilki ve en önemlisi “Magma” ve “t-appz”. Magma büyük hacimli e-ticaret sitelerini en hızlı ve en kolay yolla taşımayı hedefliyor. Dünyada herhangi bir e-ticaret sitesi bir gün gibi kısa bir sürede, istenilen tasarım ve ölçeklerde iOS ve Android Magma mobil ticaret platformunda kendi mobil e-ticaret uygulamasını oluşturabiliyor. Hızlı çözüm üretebilmesinin yanında Magma, hem iOS hem de Android platformlarında ‘native’ olma özelliğiyle göze çarpıyor. Tüm bunlara ek olarak kullanıcılar uygulamalarını yüzün üzerinde farklı platformda test edip, App Store/Google Play hesabı üzerinden yayınlayabiliyorlar. t-appz ise belirttiğim özelliklerin aynısını küçük hacimli olarak gerçekleştirebilen, ünü kıtaları, okyanusları aşmış bir ürün. Bugün Güney Afrika’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne, Fransa’dan İspanya’ya onlarca küçük çaplı e-ticaret sitesi, mobil uygulamasını t-appz ürünümüzle oluşturdu ve müşterilerinin hizmetine sundu.

 

Magma'nın büyük şirketlere sunduğu avantajlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Mobil uygulama oluştururken büyük perakendecilerin önüne çıkan en büyük sorun hiç kuşkusuz teknik ve mali konulardır. Öncelikle iOS ve Android gibi sürekli yenilenen ve değişen sistemlerle uyumlu çalışacak bir alışveriş uygulaması yazmak ciddi bir teknik birikim gerektiriyor. “Böyle bir uygulamayı teknik bir ajansa yazdırabilirim” diyorsanız, şunu söylemekte yarar var: Native uygulamalar için aslı teknik detay, mobil mağazanızı kullanıma açtıktan sonra başlıyor. Çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi İOS ve Android sistemler kendi içinde sürekli yenilenen yapılar olduğundan oluşturduğunuz uygulamada da bu değişiklikler paralelinde birtakım yenilikler yapmak zorundasınız. Kısacası, uygulama yapımıyla başlayıp, bakımı ve güncellemeleriyle devam eden bir süreç işi bu.  İşte bu nedenle de, oldukça maliyetli bir konu. Bu noktada Magma, online perakendecilerin imdadına adeta bir can simidi gibi yetişiyor. Teknosa ve Carrefoursa gibi perakende devlerinin bu ürünü kullandığımı söylersem ne demek istediğimi daha iyi anlatmış olurum. Bahsettiğim bu firmalar, uygulamalarının teknik optimizasyonları konusunda oldukça rahatlar. Çünkü Magma mobil platformu sayesinde mobil uygulama ve cihazlarda olan ve olabilecek bütün güncellemelere baştan hazırlıklılar. Onlar sadece “Mobil kanallardan ürünlerimizi nasıl daha çok satabiliriz?” sorusunın cevabıyla ilgileniyorlar. Hatta bu konuda dahi Magma müşterilerimizin yanında. Pazarlama ve satış çalışmalarında teknik ve know-how birikimimizi müşterilerimizle paylaşıyoruz.