ARGE 250


İnternet fenomenleriyle işbirliği yapmak için 4 sebep

Turkishtime Dergi

İnternette paylaşım yapmanın popülerleştiği aşikar. İnsanlar tanıdıkları dışında artık paylaşımlarıyla ilgilendikleri isimleri tanımasalar da takip ediyorlar. Zamanla çok takipçi sahibi sosyal medya hesaplarıyla birlikte biz de ‘internet fenomeni’ kavramıyla tanıştık. Önce Twitter, kişisel bloglar ve şimdi de Youtube. Yarın hangi platformun yeni fenomenler çıkartacağını kestirmek zor. Markalar da kitleleri peşinden sürükleyen isimlerle iş birliği yapıp, ulaşmak istedikleri kitleye doğrudan ulaşabiliyorlar. Örneğin, Türk Hava Yolları, Vine uygulamasıyla ünlenen Zach King ile birlikte çektiği güvenlik filmiyle sadece 1 hafta içinde Twitter’da 50 bin, Youtube’da ise 15 milyon kişiye ulaştı. Peki markalar neden fenomenlerle iş birliği yapıp ‘influencer marketing’ yolunu seçmeliler?

Geleneksel reklamcılığın etkisi düşüyor

Tüketiciler geleneksel reklamlara karşı bağışıklık kazandı. Televizyon izlenme oranlarının yanı sıra internet reklamlarının da etkileşimi düşük kalıyor. Hatta sırf bu reklamlardan kaçmak için bilgisayar kullanıcılarının yüzde 26’sı ve telefon kullanıcılarının yüzde 15’i reklamları engelleme aplikasyonlarını ya da programlarını kullanıyorlar. Bu da tüketiciye ulaşmanın tek yolunu geleneksel reklamlar gören markaları zora sokuyor.

Tüketiciye güven veriyor

Tüketicilerin yüzde 92’sinin kişilerden gelen ürün tavsiyelerine güvendiğini de göz önünde bulundurursak, doğal şekilde ürün yerleştirme kullanılması tüketiciyi markaya yaklaştırıyor.  Tüketici, karşı tarafı tanımasa bile zamanla onla bağ kuruyor ve onun deneyimlerine birkaç saniyelik reklamlardan daha çok güveniyor. Hatta bir ürünü almaya karar verse bile önce internette o ürün hakkında paylaşım olup olmadığını kontrol ediyor. İnternet fenomenleriyle yapılan iş birlikler sayesinde markalar tüketici güvenini kazanıyor. Bunu destekleyen bir diğer veri ise, Dedicated Media’nın araştırmasına göre insanların doğal reklam ile tanıştığı ürünü almaya yüzde 53 daha fazla meyilli olması.

Arama motorlarında öncelik

Bir internet fenomeni ile gerçekleştirdiğiniz projeden sonra ürününüzü merak edenler markayı araştırmaya başlar. İnternette markanız ne kadar konuşulursa ve aratılırsa internet kullanıcıları markanızla o kadar fazla karşılaşır. Google’da markanızın popülaritesini arttırıp daha çok önerilmek istemez misiniz?

Takip edilebilir kitle

Senelerdir markalar büyük bütçeler ayırdıkları reklamların sonuçlarını verilerle değil, tahminlerle alıyorlardı. Geleneksel reklamcılığın aksine dijital dünyada artık her görüntülenme ve tıklanma rapor edilebiliyor. Hatta iş birliği yaptığınız kişinin paylaşımının altındaki yorumlar da takip edilebiliyor. Bu sayede marka, ulaşmak istediği kitleye ulaşıp ulaşamadığını ya da projenin ne kadar etkili olduğunu görebiliyor.