"Trakya, İstanbul sanayisinin taşınmasına hazır"

Turkishtime Dergi

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nin Trakya'ya taşınması konusundaki görüşmelerde belirli bir aşamaya gelindiğini belirten Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Trakya'da hali hazırda 17 OSB ve bir serbest bölge var. Boş yerler yatırımcı bekliyor" diyor.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, yatırımcının tüm işlemlerini tek elden yürütebileceği “tek durak” ofis kurma çalışmalarının 2018 yılı içerisinde tamamlanacağını ve sanayicilere hizmet vermeye başlayacaklarını belirtiyor.

Hükümet’in çıkardığı Üretim Reformu Paketi kapsamında şehir merkezlerindeki sanayi bölgelerinin şehir dışına taşınması öngörülüyor. İstanbul sanayi bölgelerinin taşınabileceği bölgeler arasında ilk alternatif Trakya. Zaten Arçelik gibi firmalar fabrikalarını Tekirdağ’a taşıyacaklarını açıkladılar bile. Bu konudaki düşünceniz nelerdir? Trakya, yeni sanayi yatırımlarına hazır mı? Trakya Kalkınma Ajansı’nın bu yöndeki çalışmaları hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

Öncelikle biraz bölgemizden bahsetmek istiyorum, çünkü Trakya sizin de dediğiniz gibi çok önemli alternatif İstanbul’dan ayrılan tesisler için. Peki neden diye soracak olursak, önümüze uzun bir liste çıkıyor avantajlar ile alakalı. Örneğin, 17 OSB ve 1 serbest bölge ile potansiyeli yüksek bir yatırım imkanı sunuyor firmalara. Ayrıca, lojistik açıdan Türkiye’nin parlayan yıldızı. Ülkenin en büyük konteynır limanı Asyaport devreye girdi ve şimdi bu liman ile OSB’ler arasında demiryolu bağlantısını sağlamaya çalışıyoruz. Çorlu üzerinde hava yolu bağlantısı da mevcut. Ayrıca, hükümetimizin devreye soktuğu tüm mega projelerde Trakya projelerin tam odağında yer alan bir coğrafya. Gerek üçüncü köprü, Çanakkale köprüsü bağlatısı, yani Marmara Denizini ring olarak saran büyük proje, gerekse Kapıkule-Halkalı hızlı tren projesi Trakya merkezli işler. Üçüncü havalimanının hinterlantının da bir bölümü burada. Yani aslında saymakla bitmiyor projelere olan bağlantımız. Mesela yapılması planlanan Kanal İstanbul ile odak bizim bölgemize doğru kayıyor. Zaten hali hazırda ülkenin kara ve demir yolu açısında AB ile bağlantısı bu bölgede. Sınır kapılarımızda, gerek İpsala, gerek Kapıkule gerekse Hamzabeyli’de devlet yenileşme çalışmalarını bitirdi, ekonomik büyümenin etkilerini görmeye başladık. Tüm bu saydığım avantajlar Trakya’yı diğer alternatifler arasında bir numara çekiyor yatırımcı için. Bölgemizde özellikle katma değeri yüksek, orta ve yüksek teknoloji ürünleri üreten ve çevreye duyarlı üretim tesislerinin gelmesi için hususi bir çaba harcıyoruz. Zaten Ergene Koruma Eylem Planı ile hükümetimiz de bu çabamızın haritasını çizmiş durumda. Trakya Bölgesi, yukarıda bahsettiğim tarz yatırımlar ile ülkenin bir numaralı sanayi, üretim, lojistik ve yaşam merkezi olmaya aday. Bizler de Trakya Kalkınma Ajansı yatırım destek ofisleri-ki üç ilimizde ofislerimiz yer alıyor-olarak yatırımcıların gerek arazi, gerek izin ve ruhsat ve gerekse teşvik ve destekler konusundaki taleplerini karşılıyoruz. Özellikle yatırımcının tüm işlemlerini tek elden yürütebileceği ve kapı kapı dolaşmadan yapabileceği tek durak ofis kurma çalışmalarımız 2018 yılı içerisinde tamamlanarak hizmet vermeye başlayacak. Tek durak ofis hayata geçince yatırımcılarımız çok rahat edecek.

Sanayici için yeni bölgeler geliştiriyor musunuz? Trakya’da hangi bölgeleri tavsiye edersiniz? Tekirdağ’da çok fazla yatırım yapıldı, arazi fiyatları arttı. Kırklareli ve Edirne, bu şehri alternatif oluşturabilir mi? 

Yeni alternatif soruyorsunuz, buna en iyi cevabımız doluluk oranı düşük OSB’lerimizdir. Malkara gibi, Hayrabolu gibi, Kırklareli gibi. Yatırımcılarımızı buralara bekliyoruz. Tabi imkanı olan Çerkezköy’ü isterse, o da bir alternatif, orda Türkiye’nin en iyi OSB’lerinden birisi var.

Mesela Edirne’de bir OSB var. Bir teknopark ve bir lojistik merkezi de yer alıyor. Edirne OSB’de parsellerin tamamına yakını satıldı ve genişleme alanıyla ilgili süreç ve çalışmalar devam ediyor. Edirne sanayisinde gıda ürünlerinin imalatı çok büyük bir önem arz ediyor. Sanayi anlamında da ildeki önemli projelerden biri Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulma projesi. Keşan Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşu için Keşan TSO öncülüğünde çalışmalar devam ediyor. Aynı zamanda Uzunköprü TSO tarafından Çevreye Duyarlı Karma OSB’nin kuruluşu için girişimler başlatılmış ve çalışmalar devam ediyor. İki büyük ilçemiz Keşan ve Uzunköprü’de planlanan OSB’ler kurulduğunda Edirne çok önemli yatırım alanlarına sahip olacak. Diğer örnek Kırklareli OSB. Burada 80 arasından 19 parsel dolu durumda. Burası yatırımcılara tek parça ve büyük parseller sunabilen bir bölge olduğu için özellikle büyük ölçekli yatırımlar için son derece elverişli. Yine ıslah şartlarını tamamlama sürecinde bulunan Büyükkarıştıran ve Evrensekiz Islah Organize Sanayi Bölgeleri’nde 6 ay içerisinde ıslah şartlarının kalkıp OSB statüsü kazanması öngörülmektedir. Bu şekilde Kırklareli de önemli bir yatırım destinasyonu olacak.

Söyleşinin devamı Turkishtime'ın Ekim 2017 sayısında...