AR-GE 250


Beynin sizi kötü bir yatırımcıya çevirmesinin 7 yolu

Ne kadar mantıklı düşündüğünüzün bir önemi yok. Beyninizdeki kimyasallar sizi kötü bir seçim yapmaya iter. Bu aşk hayatınızda da olabilir finansal tercihlerinizde de. Davranışsal finans yükselen bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Bu branşta uzmanlaşan akademisyenlerin yaptığı çalışmalar yatırımcıları yanlış kararlar almaya iten 7 beyin fonksiyonunu belirledi.

1) Aşırı güven
Yatırımcılar kendine fazla güveniyor. Yaptığı tercihlerin doğru olacağına dair kesin güven, yatırımcıların hata yapmasına neden oluyor. Bu yüzden çeşitliliğe sıcak bakmıyor ve ekonomik dengesizlikler karşısında savunmasız kalıyorlar.

2) Yeni bilgileri değerlendirmeme
Bu da aşırı güvenin neden olduğu bir diğer sonuç. Yatırım yaparken değerlendirdiğiniz bilgiler eskide kalmış olur. Yeni bilgilere göre yatırım kararlarınızı yeniden şekillendirebilmeniz gerekiyor. Yeni analizlere bakmak yerine eski analizlerinizi revize etmeyi bırakmanız öneriliyor.

3) Yanlış bağlantı kurmak
Yatırımcılar yanlış değişkenler arasında bağlantı kurmaya meyilli oluyor. Örneğin iyi bir şirketin borsada da iyi bir gelişme izleyeceği gibi. Doğru değişkenleri birbiriyle ilişkilendirme iyi yatırım kararları alabilmek için kritik önem arz ediyor.

4) Kaybetmeye tahammülsüzlük
Yatırımcıların bir diğer kötü alışkanlığı ise kaybetmeye tahammül edememeleri. Kaybettiğini kabul etmek yatırımcıları çoğu zaman kötü bir yatırım kararı almaktan alıkoyuyor. Örneğin bir hisse senedi düşüyorsa bu durumun değişebileceğine inanıp bu hisse senetlerini elinde tutmaya devam etmemek gerekiyor. En iyisi kaybettiğini kabul edip, senetlerle inatlaşmayı bırakmak.

5) Pişman olmaktan korkmak
Eski yatırım kararlarınız yenilerini etkiliyor. Daha önce yanlış bir karar aldıysanız ve bundan pişmanlık duyduysanız, bir daha aynısının yaşanmaması için yatırım fırsatlarını kaçırabiliyor veya korkunun verdiği endişeyle yanlış kararlar verebiliyorsunuz.

6) Akıntıya göre hareket etmek
Riskleri tolere edebilmeniz finansal durumunuza, yatırımın zamanlamasına ve boyutuna göre değişim gösterir. Risk toleransınız dolayısıyla marketin gidişatıyla doğrudan bağlantılı duruma göre gelir. Örneğin markette işler yolunda gitmiyorsa, risk alma arzunuz da azalır. Bu durum da hisse senetlerinin yüksekken satın alınıp, düşükken satılmasına neden oluyor.

7) Savunma mekanizması
Yatırımcıların bahane üretmekten çok iyi olduğu söyleniyor. Bazen yatırım önerileriniz kaybettiriyor. Bahaneler aracılığıyla savunma yapmak aşırı güvenin neden olduğu bir diğer özellik. Bu durum sizi yanlış değerlendirmeler yapmaya itiyor.