AR-GE 250


İŞ DÜNYASI 2014’TE BU KİTAPLARI OKUDU

Haber: Selma Şimşek Bektaş
selmabektas@turkishtimedergi.com

TÜİK istatistiklerine göre, Türkiye kitap okumada dünya ülkeleri arasında 86. sırada. Toplumun geneli için öncelikli ihtiyaç olmaktan bir hayli uzak kalan kitaplar, iş dünyası için farklı bir noktada duruyor. Sürekli değişen ve dönüşen bir dünyada müthiş bir rekabetin ortasında olan iş dünyasının ekonomik ya da sosyal anlamda çevresinde olup bitenlere kayıtsız kalması neredeyse imkânsız. Türkiye iç çevrelerinde popüler olan kitapların neler olduğuna bakıldığında, mevcut dünyayı daha iyi kavramaya özen gösterdikleri ve bugünü anlamak ile geleceğin trendlerini takip etmek için bu içerikte kitaplara ilgi gösterdikleri ortaya çıkıyor.
Optimist Kitap'ın Genel Yayın Yönetmeni Mutlu Dinçer'e göre iş kitaplarında trend kazandıran değil fayda üreten kitaplara doğru kayıyor. Dinçer, "2014 son derece hareketli, oynak bir yıl oldu. Küresel jeopolitik gerginlikler çoğaldı. Tüm dünyada gelir eşitsizlikleri arttı, işsizlik artmaya devam ediyor" diyor ve iş dünyasının ana akımını izlemek isteyenlerin işte bu gerçeklerin gölgesinde yazılmış, en azından alt metinlerinde bu yakıcı sorunların yattığı kitapları okumak eğiliminde olduklarını ifade ediyor.
Dinçer öne çıkan kitaplar hakkında ise şunları söyledi: "2014’te 'Tasarım Düşüncesi' (Design Thinking), 'İnovasyon ve Büyük Veri' (Big Data) gibi son dönemin en ilgi uyandıran konuları hakkında uzmanları tarafından yazılan iyi kitapları okuma şansı bulduk. Tasarım Düşüncesi, İnovasyon ve Maker Hareketi, çağımızın en önemli anahtarları ve bu üç anahtar hakkında dünyada yazılmış en iyi kitaplar Türkçeye çevrilmiş durumda. Harvard Business Review Press’in kitaplarına ilgi her zaman olduğu gibi bu sene de çok yoğun."
HAKAN KODAL - Krea Grup İcra Kurulu Başkanı
“Starbucks” Howard Schultz
“Steve Jobs” Walter Isaacson
İş dünyası ile ilgili olarak iki kitap okudum. İlki Howard Schultz'un kaleme aldığı Starbucks'ın başarı hikayesini anlatan "Starbucks- Gönlünü İşe Vermek", ikincisi ise Walter Isaacson tarafından yazılan "Steve Jobs". Her iki kitabı da etkileyici ve önemli buluyorum, çünkü “Starbucks - Gönlünü İşe Vermek” bizlere basit bir kahveden müşteri odaklı düşünülerek nasıl bir dünya devi yaratılır anlatıyor ve Starbuck's bu anlamda müthiş bir örnek. Steve Jobs'da ise Apple'ın başarı hikâyesinin detaylarının yanı sıra yine müthiş bir dehanın tüm inişlerine ve çıkışlarına tanıklık ediyoruz.

FÜSUN KURAN - Brook's Brothers CEO'su
“The Innovator's Dilemma” Clayton Christensen
“Ben Marka Olsam” Didem Moralıoğlu
Bu yıl okuduğum ve beni etkileyen iki kitaptan bahsedebilirim. Clayton Christensen "The Innovator's Dilemma" adlı kitabı. Bir diğeri ise Didem Moralıoğlu'nun yazdığı "Ben Marka Olsam" adlı kitabı. Bu kitaplar benim açımdan çok çarpıcı içeriklere sahipti. Şöyle ki; The Innovator's Dilemma'da yazar bir inovatörün karşılaştığı durumları ele alıyor. İnovatör nelerle uğraşmak zorunda kalıyor, bir tarafta bussiness management yaparken diğer taraftan inovasyonla ilgili olmanın getirdiği olgular bütün bunlar kitapta çok etkileyici bir şekilde anlatılıyor. “Ben Marka Olsam” adlı kitapta ise yazarı marka olmanın olanakları, zorlukları ve süreçlerini anlatıyor.

EGEMEN DEMİRTAŞ - Efe Rakı CEO'su
“Managing Corporate Lifecycles” Ichak Adizes
2014 yılında okuduğum iş kitapları arasında beni en çok Amerikalı yönetim danışmanı Ichak Adizes'in yazmış olduğu "Managing Corporate Lifecycles" adlı kitap etkiledi, diyebilirim. Kitap özetle, şirketlerin kuruluşundan büyüme evrelerine kadar tüm süreçleri detaylı olarak anlatıyor. Tecrübe aktarımı açısından çok etkileyici bir kitap olduğunu düşünüyorum. Bu kitapta bir şirketin yaşam evreleri ile ilgili ilginç ve güzel birçok aktarım bulmak mümkün. Yazarı çok okunan popüler bir isim değil ama alanında çok başarılı ve donanımlı. Kitabın ilk baskısı 1999 yılında yapılmış.

SELİM UÇER - Peppers&Rogers Türkiye Genel Müdürü
“Extreme Trust” Don Peppers-Martha Rogers
Bu yıl okuduğum ve tavsiye edebileceğim kitaplar arasında Don Peppers ve Martha Rogers tarafından yazılan “Extreme Trust” adlı kitabı paylaşabilirim. Bu kitap, özellikle uzun vadeli marka değeri ve müşteri bağlılığı kazanmak isteyen şirketlerin sürekli inovasyonun yanı sıra güven yaratmaları gerektiğini örneklerle inceliyor. Kitabı kesinlikle tüm CEO ve üst-orta düzey yöneticilere tavsiye ederim. Bu kitabın dışında, Tom Rath'ın "StrengthsFinder 2.0", Peter Thiel'in "Zero to One" ve Malcolmn Gladwell'in The Tipping Point kitaplarını önerebilirim.

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU - Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı
“Savaş Sanatı” Sun Tzu
Yüzyıllar önce yaşamış olan ve askeri strateji prensiplerini ilk ortaya atan Çinli general Sun Tzu'nun “Savaş Sanatı” (The Art of War) iş dünyasına ilham veren önemli kitaplardan biri. Bu yıl okuduğum ve beni en çok etkileyen kitap bu oldu. Sun Tzu’nun prensipleri, iş dünyasına da mükemmel bir şekilde uyuyor. Tzu kitabında, savaşın sadece konvansiyonel bir güçle kazanılmayacağını, en zayıf anınızda en güçlü olacağınız sürecin başlayabileceğini ya da tam tersini mükemmel bir şekilde anlatır.

YAKUP BÖREKÇİOĞLU - Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Genel Müdür
“How Asia Works” Joe Studwell
Benim için bu yılın en etkileyici kitabı Joe Studwell’in "How Asia Works" kitabı oldu. Kitap gerçek verileri kullanarak Asya pazarındaki hızlı ekonomik gelişmenin başarılı ve başarısız örneklerini göz önüne seriyor. Sıradan bir ülkenin nasıl bir yazılım ve teknoloji üssü olduğunu, yoksulluktan zenginliğe nasıl ulaştığını ve bu süreçte yaptıkları hataları ayrıntılarıyla ele alıyor.
Bu yıl iş dünyasında ise özellikle koçluk ve biyografi kitaplarına yoğun ilgi olduğu düşünüyorum. Çevremdeki birçok insanın Mehmet Yıldırım Özel’in "Liderliğe İnanmak", Thomas Piketty’in "Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital" ve Murat Cudi Erentürk’ün "Teknolojide Boğulan Liderlere Oksijen" isimli kitapları okuduklarını gözlemledim.

MURAT ERKEN - Turkcell Superonline Genel Müdürü
“Koşmasaydım Yazamazdım” Haruki Murakami
Son dönemde okuduğum ve iş hayatına ilişkin farklı bakış açıları geliştirmemi sağlayan en önemli kitap Haruki Murakami’nin "Koşmasaydım Yazamazdım" kitabı oldu. İlk olarak bir maraton koşmak için gerekli disiplinli çalışma, odaklanma ve sürdürebilme gücü; iş hayatındaki bizler için de en gerekli özellikler arasında yer alıyor. Koşuyla birlikte bu özelliklerim önemli ölçüde gelişirken, bunların pozitif yansımalarını iş hayatımda da net olarak gördüm. Kitabın bende bıraktığı en önemli cümle “Sürdürebilmek ritmi kesmemektir. Ritm bir kez belirlendikten sonra gerisi hallolur” idi. 2008 yılında başlatılan fiber yatırımlara aynı hızla devam eden ve her yıl sektörün çok üzerinde büyüme rakamlarına imza atan Turkcell Superonline’ı tanımlamak için de çok doğru ifade olduğunu düşünüyorum.

EMRE UĞURLU - Perform Türkiye Genel Müdürü
“Winning” Jack Welch
GE CEO’su Jack Welch’in “Winning” adlı kitabı -Tükçe’ye de “Kazanmak İstiyorsanız” diye çevrilmiştir- aslında bu kitap bir iş kitabı klasiğidir. Ben de bu yıla kadar okuyamamıştım. Oldukça keyifli ve tecrübelerin paylaşıldığı bir kitap. İş kitaplarında tezlerin ya da kuramların paylaşıldığı ktaplardan daha çok gerçek yaşam tecrübelerinin olduğu biyografi ya da oto biyografilerini tercih ediyorum. Bu kitapta da Welch, uzun yıllara dayanan ve GE gibi dünya devi bir şirkette karşılaşlaştığı olaylardan bahsediyor. Yüksek enerjisi ve liderlik özelliklerini de olaylara karşı verdiği tepkilerde okuyucuya oldukça yansıtıyor.

YOMI KASTRO - Inveon ve Inventures Kurucu Ortak
“The Hard Thing About Hard Things” Ben Horowitz
2014 yılında iş kitapları kapsamında okuduğum ve etkilendiğim kitap olarak Ben Horowitz'in "The Hard Thing About Hard Things" kitabını söyleyebilirim. Bu kitap neden önemli sorusuna gelince: Uzun zamandır okuduğum en gerçekçi iş kitabı. Bir şirketi büyütme sırasında yaşanılan krizleri, zorlukları ve olması gereken bakış açısını çok iyi anlatıyor... Alışılagelmiş birçok klişe yaklaşımı kıran yorumları ve öğütler var.
DÜNYANIN GÜNDEMİNDEKİ İKİ İŞ KİTABI

Yeni çıkan iki iş kitabı, gerek yatırım dünyasında gerekse de toplumsal yaşamda küçük şirket ve kurumların hayatımıza daha çok etkide bulunacağına işaret ediyor. Küçük veya büyük... Bugün iş ve yönetim dünyasının gündemini bu trade-off oluşturuyor. Bir yatırımcı küçük şirketleri mi büyükleri mi tercih etmeli? Hangi boyutta kurumlar gelecekte daha etkin olacak? Yakın zamanda çıkan iki kitap cevabı küçük lehine veriyor. Önce yatırım cephesine bakalım. Fon yöneticisi Gervain Williams'ın büyük ilgi gören “The Future is Small” kitabı gelecekte küçük şirketlerin büyüme potansiyeline dikkat çekerek daha büyük getiri sağlayacağını iddia ediyor. Kitaba göre büyük kurumsal yatırımcıların görmezden geldiği küçük şirketler yazılım, yeni nesil enerji gibi alanlarda iki hatta üç haneli büyüme potansiyeline işaret ediyor.
İkinci kitap da Adam Lent'in “Small is Powerful” kitabı... Kitaba göre, 21. yüzyılın sahibi ne büyük şirketler ne de büyük hükümetler... Lent'e göre 3D yazıcı, mikro ödeme sistemleri, internet ve mobil iletişim teknolojileri sayesinde tarihte startup'ların en kolay çıkıp serpilebildiği dönemdeyiz. Öyle ki, startup kültürü yönetimde tüm bürokrasiyi yok edecek şekilde trend olacak. Lent daha da ileri giderek bu trend ile solun büyük devlet ve sağın büyük şirket sevdasının anlamsızlaşacağını belirtiyor. Lent'in kitabının da Kickstarter destekleriyle dağıtılacağını hatırlatalım. Yani kitabın kendisi de bir startup yayınevinin ürünü.
EN POPÜLER İŞ KİTAPLARI
Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital - Thomas Piketty
Savaş Sanatı - Sun Tzu
Thinking, Fast and Slow, - Daniel Kahneman
Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity and Poverty - James Robinson
Negotiate to Win - Patrick Collins Collins
Whatever You Think the Think Opposite - Paul Arden
The Change Book: Fifty Models to Explain How Things Happen - Mikael Krogerus
Outliers: The Story of Success - Malcolm Gladwell
Beyin Oyunları - Tamer Demirdelen
Yeni Dijital Çağ - Eric Schmidt, Jared Cohen
The Manager - Mike Carsen
Yönetim 2.0 - Harvard Business Review
Kendinizi Yönetmek - Harvard Business Review
Ekonomiyle İlgili Her Şey - Faruk Türkoğlu
Yaratıcı Özgüven - David Kelley, Tom Kelley
Strateji - Harvard Business Review