AR-GE 250 DIGIT 250 EN-VERIM 100


Sürücüsüz TIR ve diğer devrimci lojistik teknolojileri!

Barış Soydan

 

En yeni teknolojilerin kullanıldığı yeni nesil lojistik ticari araçlar (kamyon, tır, treyler vb.) düşük yakıt tüketimi, güvenlik, filo yönetimi ve verimlilik özellikleriyle öne çıkıyor. Mercedes-Benz'in sürücüsüz tırı ise bu araçların gelecekte nasıl olacağına dair ipuçları veriyor.

 

Selma Şimşe Bektaş

selmabektas@turkishtimedergi.com

Türkiye gerek konumu gerekse de, büyük alt yapı projeleriyle lojistik/taşımacılık sektörünün en önemli pazarlarından biri.  Ayrıca, Ortadoğu ve Batı Avrupa pazarları arasında köprü konumunda olması ticari araç markaları için Türkiye'yi çekici bir pazar haline getiriyor. Taşımacılıkla birlikte çekici, kamyon, tır ve treyler gibi ticari araçlar da önemli bir gelişme içinde. Pazarda her yıl ortalama  25-28 bin adet ağır vasıta satışı yapılıyor. Her türlü teknolojinin kullanıldığı yeni nesil ticarti araçlarda (kamyon, tır, treyler vb.) ise tasarım, düşük yakıt tüketimi, dayanıklılık, güvenlik konuları öne çıkıyor. Öte yandan özellikle son yıllarda eknolojik gelişmeler taşıma araçları ve lojistik işletmelerinin merkezleri arasında kesintisiz mobil ve kablosuz bağlantılara olanakları konusunda son derece önemli gelişmeler kaydedildi. Amerika merkezli Intermec tarafından yapılan biraraştırmaya göre, dünyadaki nakliye ve lojistik firmaları, mobil iş güçlerini yeni teknoloji ile donattıkları takdirde yükleme süresini yüzde 30, teslimat süresini ise  yüzde 29 kısaltabiliyor. Bu tür araştırmalar  yeni nesil ticari araçlarda kullanılan teknolojinin önemini ortaya koyuyor. İşte lojistik sektörünün yeni nesil ticari araçlarından bazı örnekler:

 

Mercedes-Benz'den kendi kendine giden tır

Mercedes-Benz özel bir kamera sistemi sayesinde kendi kendine gidebilen bir TIR geliştirdi. Mercedes otoyollardaki kazaları azaltacak kendi kendine giden TIR yaptı. Future Truck 2025 adlı geleceğin TIR'ı Google'ın arabası gibi şehir sokaklarında kendi kendine gidemiyor ama otobanda şoföre ihtiyaç duymuyor. Mercedes'li yetkililer bu TIR'ın taşımacılık sektörüne önemli bir katkı yapacağını ve uzun yol şoförlerinin iş tanımını değiştireceğini iddia ediyorlar.

Mercedes-Benz'in uzun mesafe taşımacılık için modelleri Actors ve Axor ise ideal bir uzun mesafe taşımacılık aracı olarak tasarlanmış. Axor, yüksek taşıma kapasitesi, düşük yakıt tüketimi, örnek gösterilecek güvenliği ve sürücü odaklı konforuyla  uluslararası ve şehirlerarası taşımacılık işlerinde yüksek performansı ile iddiasını ortaya koyarken, ayrıca sağlamlığı da ön plana çıkarılıyor.  Araçta Mercedes-Benz'in güvenli SCR dizel teknolojisi BlueTec®' teknolojisi bulunuyor.

Volvo, ağır vasıtada üstün teknoloji iddasında

Son bir yılda Volvo Kamyon, FH, FMX ve Fm serileri ile ticari kamyon sektörünün standartlarını yükseltmeyi sürdürüyor. Volvo FH özellikle uzun yol taşımacılığında iddialı. Ayrıca yakıt ekonomisi, güvenilirlik, ergonomi, üstün yol tutuşu, zaman kazandıran özellikler, aktif ve pasif güvenlik aracın diğer özellikleri. Aşınmayı ve aracın genel durumunu uzaktan takip etmeyi sağlayan yeni teknolojisi sayesinde Volvo,  maksimum işletim süresi de sunuyor.  2014 yılında yenilenen Volvo FM ise modern tasarıma sahip, gerekli tüm fonksiyonların kolaylıkla erişilebilir olduğu verimli, ergonomik olarak kusursuz ve güvenli bir çalışma ortamı iddiasında. Yakıt verimliliği, uzun yol taşımacılığı yakıt tasarrufu teklifini oluşturan Araç Paketi ve Servis Paketi, dinamik direksiyon aracın sunduğu başka imkanlar.

 

2015'in kamyonu Renault Trucks
Tüm ürün gamı 2 milyar euronun üzerinde bir yatırımla 2013 yılında tamamen yenilenen Renault Trucks,  yenilenen T (uzun yol taşımacılığı), C (şantiye), K (ağır şantiye) ve D (dağıtım) serileri Euro 5 ve Euro 6 motor seçenekleriyle satılıyor. Unutmadan ekleyelim, yenilenen ürün gamıyla Renault Trucks, Avrupa’nın en prestijli ödüllerinden biri olan 2015 Yılın Kamyonu ödülünü de T serisiyle kazandı.
Rüzgar tüneli kullanılarak geliştirilen ve test edilen bir aerodinamik kabin ile donatılan T serisi, Premium araçlarının verimliliği ve düşük yakıt tüketimi ile Magnum araçlarının konfor ve prestijini tek bir araçta bir araya getirmeyi hedefleyen tamamen yeni bir kabini bulunuyor. Renault Trucks Tönceki nesle kıyasla yüzde 5'e varan oranlarda daha düşük yakıt tüketimi sağlıyor. Sürücüler ihtiyaç halinde kumanda panelindeki 7/24 düğmesini kullanarak araçlarının coğrafi konumunu ve araçla ilgili tüm verileri teknik servise anında ileterek Renault Trucks'ın dünya çapındaki 1.600 satış ve servis merkezinden birinin aracı kontrol etmesini kolaylaştırırken T serisi ayrıca, operasyonel kârlılığı hedefleyen Renault Trucks filo yönetim çözümü Optifleet ile entegre şekilde yapılandırılmış.

 

Stralish Hi-Way üstün sınıfa oynuyor

Iveco, Stralis Hi-Way toplam sahip olma maliyetindeki belirgin düşüş ve FPT Endüstriyel tarafından üretilen yakıt tasarrufu konusunda tescilli motoruyla dikkat çekiyor.  Iveco’nun bayiler ve müşterileriyle kurduğu yakın işbirliğinin sonucu kabini tamamen yenilenen araçta sessiz kabin özellikli daha geniş dinlenme alanı ve depolama alanı bulunurken kabinin dış tasarımında ise aracın aerodinamik özelliklerine; yakıt tasarrufuna, yeni bir ızgaraya, yeniden tasarlanan hava deflektörlerine ve yeni tampon tasarımına odaklanılmış. Bir sorun durumunda ekrandaki araç ekranında “Hizmetler” tuşu, Iveco Müşteri Hizmetleri Merkezine sorun hakkında bilgi ve aracın yerini anında bildiriyor. Stralis “Sürüş Tarzı Değerlendirme” özelliğine ek olarak  IVECONNECT FLEET sistemine bağlanılırsa, program, filo yöneticisinin her bir sürücünün performansını uzaktan takip etmesini sağlıyor. Filo takip sistemi raporlaması ise filo yöneticisinin, yakıt tüketimini düşürme veya aracın ömrünü uzatma adına sürücüye tavsiye vermesine olanak tanıyor.

Scania Streamline Serisi

Aerodinamik tasarım odaklı ağır vasıta trendini 1991 yılında “Streamline” ile başlatan Scania, bu geleneği sürdürüyor. Tasarım, donanım ve yakıt verimliliği çalışmalarında attığı adımlara bir yenisini daha ekleyerek en tasarruflu çözümleri sunuyor. Yeni “Streamline” ile Scania, yakıt tasarrufu ve çalışma süresi konusundaki öncülüğünü perçinlemiş oluyor. Scania yüksek performansa sahip üstün teknoloji ile donatılmış, çekicileriyle tüm zorlu sürüş koşullarının üstesinden gelebilecek bir yapıya sahip. Scania Streamline yakıt tüketiminde düşüş sağlamak için hava akışının kabin çevresindeki hareketlerini en uygun seviyeye indiriyor ve hava direncini düşürerek araçların daha az yakıt tüketimi sağlamasına olanak veriyor.

Krone, Mega Liner ile karada ve raylı taşımada

Yüksek beklentileri karşılamak üzere üretilen Mega Liner römorklar, Krone mühendisleri tarafından sürekli geliştiriliyor ve yenileniyor. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan Mega Liner yenilikçiliği, ekipman detayları ve geniş hacimli bir araç olarak müşterilerin tercihine sunuldu. Alçak şasiyle, hacim açısından tüm talepleri karşılayacak şekilde yapılandırılandırlan Mega Liner sadece 100 m3'lük mega yükleme hacmi olanağı sunmayıpaynı zamanda yükleme ve boşaltmayı hızlandıran hidrolik bir kalkar tavan ve bir branda gerdirme kolu da bulunduruyor.  Yüklerin taşınması esnasında mesafelerin yüksek hızda katedilmesi amacıyla kara yolunda ve raylı sistemde kullanılmak üzere Mega Liner modeller üretilimilmiş durumda.