ARGE 250


5 şirket 5 kehanet: Burberry, Louis Vuitton, Ralph Lauren, Gucci, Michael Kors

Barış Soydan

 

 

 

Yüzde 7’nin altında büyüyen Çin karşısında 2016, hazırgiyim ve lüks perakendecilerin strateji ayarlarının değişeceği bir yıl olacak. Bu da yıllardır Çin’de büyük gelirler elde edene şirketlerin model ve yönetim değişiklikleri gözlemleme anlamına gelebilir. Euro Monitor’den Rob Walker 2016’da dikkat edilmesi gereken 5 şirket için 5 kehaneti şöyle açıklıyor:

 

Burberry – Yönetim değişikliği

Çin’deki yavaşlamaya bu bölgenin satışlarının yüzde 40’ını oluştururken yakalanan (sektör ortalaması yüzde 30) Burberry’de coğrafi çeşitlilik önem kazanacak. Hem CEO hem kreatif direktörlüğü yürüten Christopher Bailey’nin bu görevlerden birini terk ederek coğrafi çeşitliliğe odaklanması beklenebilir.

 

Louis Vuitton – Satın alma vakti geldi

Asya Pasifik’te düşen büyüme oranlarına karşı büyük oranda kırılgan olan şirketlerden biri LVMH, moda veya mücevher alanında orta ligden bir şirket alarak konumunu güçlendirmek isteyebilir.

 

Ralph Lauren – Fast Fashion’a göz kırpacak

CEO değişikliği yaşayan Ralph Lauren’de yeni CEO Stefan Larsson’un en önemli tecrübesi fast fashion alanında. Bu yüzden daha hızlı bir arz zincirine yönelecek Ralph Lauren’in Çin’de orta sınıfın artacak “katlanılabilir lüks” alışverişinden faydalanması mantıklı bir strateji olarak görülüyor.

 

Gucci – Alt segment markalar öne çıkacak

2015’te CEO değişimi yaşanan Gucci için yine zor bir yıl bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerde zayıflayan tüketim harcamaları ve Asya Pasifik’te gerçekleşen düşük büyüme oranları Gucci’yi ofsaytta bırakan faktörler. Bu yüzden yine Asya Pasifik’te hesaplı lüks harcamaların artmasıyla birlikte Kering grubunda Saint Laurent gibi markalar öne çıkabilir.

 

Michael Kors – Alternatif lüksün yükselişi

Çekirdek pazarı ABD olan Michael Kors için Uzakdoğu’da atak yapma fırsatı geldi. Asya’da düşük büyüme konjonktürü lüksün daha alt kısımlarında bulunan Michael Kors için bulunmaz bir fırsat. Michael Kors LVMH gibi rakiplere kafa tutarken gelişmiş ülkelerde ise fast fashion markalarla rekabet edecek.