Koton 2016 hedeflerini Turkishtime'a açıkladı

“2016 yatırım yılı olacak”
Yılı 2 milyar TL ciro ile kapatan Koton, 2016'yı yatırım yılı olarak belirledi. Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, “2016'da yüzde 55 büyüme planlıyoruz. 180 milyon TL’si mağazacılık yatırımları olmak üzere toplam 350 milyon TL yatırım yapacağız” diyor.
Koton 2015 yılında, yurtiçinde 53 ve yurtdışında 30 olmak üzere toplam 83 yeni mazağa açtı. Satışları 2014'e göre yüzde 30 artış sağladı. 2015 Eylül sonu itibariyle de yatırım miktarı 155 milyon TL'yi bularak, bir önceki yıla göre yüzde 47 artış gösterdi. Yılı 2 milyar TL ciro ile kapatmayı öngörüyorlar. 2016'da ise yüzde 55 büyüme hedefliyorlar. Bunun 180 milyon TL’si mağazacılık yatırımları olmak üzere toplam 350 milyon TL civarında yatırım yapacaklar. 2023 yılı hedeflerini yakalama arzusu ile birlikte büyüyen iş hacmine paralel olarak, 2016 yılında açılacak yeni mağazalarla 12 bin kişiye istihdam sağlamayı planlıyorlar. 2016 yılında, yurtiçinde 30, yurtdışında 61 olmak üzere, toplam 91 mağaza açacaklar. Hırvatistan pazarına giriyorlar. Önümüzdeki Mart ayında da Paris’te ilk Koton mağazasını açacaklar. Fransa’dan sonra sırada Fas ve Belarus pazarları var. Fas'ta üç ve Belarus'ta dört mağaza açmayı planlıyorlar.
Türkiye'de perakende sektörüne yön veren önemli markalardan biri Koton...Böyle bir görevi üstlenen yönetici olarak başarınızın üç anahtar başlığını nasıl açıklıyorsunuz?
Odak noktasına müşteriyi koymak, planlı ve proaktif olmak, mutlu ve verimli çalışma ortamı yaratmak. Koton markası özelinde başarımızın sırrı odak noktamızın tamamen müşterilerimiz olmasıdır. Kurulduğumuz günden bu yana müşterilerimize yüksek kalitede ürün çeşitliliğini ve orijinal moda trendlerini sunmayı hedefleyerek adımlarımızı attık. Biz bunu yapabilmek için standart zamanlarda gerçekleştirilen pazar ve müşteri araştırmalarıyla beraber iş stratejimizi oluşturuyoruz. İyi tanımlanmış süreçlerin yanı sıra mutlu ve verimli çalışma ortamı ve uzun vadeli hedefler ile markayı idare etmek de diğer önemli başlıklarımız arasında.
“Türkiye'den marka çıkmıyor” sözüne karşılık Koton ne diyor? Koton markalı üretimde Türkiye'yi yurtdışında nasıl temsil ediyor?
Ülke ekonomilerine de baktığımızda, globalleşen markaları ile doğru orantıda geliştiğini görüyoruz. Bir ülkeden ne kadar çok global marka çıkarsa, o ülkenin ekonomisi de o oranda iyiye gidiyor. Biz de markamız ile perakende sektöründe Türkiye ekonomisine katkı sağlayan markaların başında geliyoruz. Global ve tasarım ihraç eden bir markayız. Vizyonumuz, müşterilerimize en zengin ve en beğenilen koleksiyonları sunarak, 2023 yılında beş kıtada en büyük hızlı moda markalarından biri olmaktır. Bu yüzden global müşterileri anlamaya, onların istek ve ihtiyaçlarını karşılamaya ve yaptığımız yatırımları artırarak sürdürmeye devam ediyoruz. Bugün üç kıtada 25 ülkede 800’den fazla noktada modayı müşterilerimizle buluşturuyoruz ve önümüzdeki günlerde de bu rakamları hızla artırmayı planlıyoruz.
Mağazacılık konusunda da oldukça iddialısınız...
Elbette nüfus yoğunluğu ve tüketici eğilimleri çerçevesinde büyüme stratejimizi belirliyoruz. Koton artık 3-4 bin metrekare mağazaları doldurabilecek bir çeşitliliğe ulaştı. Bu da bize, içimizden daha küçük formatta mağazalar çıkarma imkanı veriyor. Küçük metrekarelerde olduğumuz AVM’lerde, Koton Kids, Koton Men gibi içimizde olan alt markalarımızla mağaza açar hale geldik.
Fiziki mağazalar dışında online kanalda nasıl bir planlama yaptınız?
Bugün herkesin kolayca ulaşabileceği internet gerçeği var. Bu güç sayesinde hem de belirlediğiniz spesifik bir hedef kitleye dilediğiniz şekilde ulaşabiliyorsunuz. Biz, online satış kanalımızı 2015 Eylül ayında devreye soktuk. Online satış kanalının en kısa zamanda toplam satışın yüzde 5'i seviyelerine ulaşmasını, 3-4 yıl içinde de yüzde 10 seviyesine yaklaşmasını hedefliyoruz. Bunun dışında da asıl faydayı, bütünleşik ve çokkanallı bir perakendecilik yaklaşımıyla her noktada kesintisiz bir müşteri deneyimi yaşatmakta görüyoruz.
Uzun vadeli hedeflerinizden bahsedebilir misiniz? Grup adına hayalleriniz neler?
30'uncu yılımızı kutlayacağımız 2018’de 700 mağaza ve 5.5 milyar TL ciro hedefine doğru ilerliyoruz. Cumhuriyetin 100'üncü yılında beş kıtada mağazacılık yapan global bir hızlı moda markası olmak uzun vadeli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bütün bu hedeflere ulaşmak açısından önemli iki kuvvet kaynağımız mevcut. Bunlardan ilki, Türkiye’nin moda ve konfeksiyon üretim kaynakları açısından tam bir altın madeni olması. Diğer ise 220 kişiyi aşan bir tasarım ve marka ekibi ile müşterilerimize en son trendleri sunuyor olmamız. Bu iki gücümüzü daha da etkinleştirmek için tasarım yeteneklerimize yatırım yapmaya devam ediyoruz. En son da dünya çapında bir profesyoneli, Isham Sardouk’u transfer ederek tasarım departmanımızın başına getirdik. Bu, Koton ve Türkiye modası için büyük bir kazanım. Markamızın global hale gelmesinde ve gelecek dönem hedeflerimize ulaşma noktasında çok önemli bir adım.