ARGE 250


Mango'nun küresel cirosu yüzde 15 büyüdü ve...

Barış Soydan

MANGO MNG Holding, 2015 mali yılını 2.327 milyar Euro satışla kapattı. Bu rakam, toplam satışların 2.017 milyar Euro ve büyümenin % 9.3 olduğu 2014 yılına göre % 15.3 artışı temsil ediyor. Bu artış, % 13 olan ilk beklentiyi geçti. Satıştaki bu büyüme, Grubun geçtiğimiz üç yıl içinde 1.2 milyar Euro'luk yatırım yaptığı ve 164 mega mağaza açarak toplam satış alanını 300.000 m2'den fazla artırmasını sağlayan ticari dönüşüm projesinin kademeli konsolidasyonu sayesinde gerçekleşti.

MANGO'nun cirosunun % 81'i uluslararası faaliyetlerden, % 19'u yurtiçi faaliyetlerden geliyor. En yüksek 'mega mağaza' sayısına (25) sahip İspanya'da ciro % 20.1 artarak bu yeni mağaza formatının önemini gösterdi.

2015 yılında 63 mega mağaza açıldı ve yıl sonunda toplamda 164 mega mağazaya ulaşıldı. Yeni mağaza projeleri Milano'da Corso Vittorio Emanuele, Barselona'da Ramblas ve Dublin'de Henry Street'te açılan amiral mağazaları da içeriyor. 2016'da 45 yeni mağaza açılışı planlanmakta.

Online satışların cirosu, grubun toplam cirosundaki payını artırmaya devam etti ve yıl sonunda bu işlemler toplam satışların % 10.7’sini oluşturdu. Özellikle, bu kanaldan yapılan satışlar, önceki yıla göre % 27 artış göstererek toplamda 234 milyon Euro'ya ulaşmıştı. MANGO, 83 ülkede online platformu aracılığıyla satış yapıyor. Geçen yıl, markanın fiziksel mağazalar yoluyla zaten bulunduğu ülkelerde ürün tekliflerini tamamlamak için online genişleme Güney Amerika, Asya ve Afrika'ya odaklandı. Girdiği son pazarlar Mısır ve Güney Afrika ile, MANGO artık beş kıtada da faaliyet göstermekte.

MANGO, 2015 boyunca müşteriyi tüm faaliyetlerinin merkezine koymaya dayalı çoklu kanal stratejisine bağlılığını devam ettirdi. Örneğin geçen sene 600.000 kişi internet siparişlerini fiziksel mağazalardan aldı veya 540.000'den fazla sipariş iPad vasıtasıyla fiziksel mağazalardan verildi.

Şirket, tüm satış kanallarının ihtiyaçlarını karşılamak için, Lliçà d’Amunt'taki (Barselona) Lojistik Merkezini tamamladı. Bu merkez şu an faal ve tam kapasiteyle 400 çalışan istihdam ediliyor. Grup, 2015 yılında dünya genelinde 838 yeni iş yarattı. Bunun % 35'i İspanya'da oluşturuldu. MANGO'nun dünya genelinde halen 16.625 çalışandan oluşan işgücü bulunmakta.

Satışlarda büyüme, kârlılıkta artışı beraberinde getirdi. Özellikle dolar olmak üzere, belirli kurların etkisi ve yatırımlar yoluyla artan amortismanlar Grubun kârını etkiledi ve önceki yılki 107 ile karşılaştırıldığında 4 milyonluk bir kâr ortaya çıktı. Her iki faktörün de şirkete 100 milyon Euro'luk bir etkisi oldu, çeşitli kurlardaki dalgalanmalar 70 milyon Euro'luk bir etki yaratırken, amortismanlar ek olarak 30 milyon Euro'ya tekabül etti.

MANGO MNG Holding'in FVAÖK'ü, önceki yıldaki 223 milyon ile karşılaştırıldığında 170 milyon Euro'ydu.