Dünya tarım devleri ürün ihracatını durduruyor…
Selçuk Şağban, koronavirüs önlemleri kapsamında ihracatı yasaklanan tarım ürünlerini kaleme aldı…
Avrasya Ekonomik Birliği geçen hafta başında toplandı. Rusya Federasyonu, Kazakistan, Ermenistan, Belarus ve Kırgızistan'ın oluşturduğu Avrasya Ekonomik Birliği, koronavirüs (Covid-19) önlemleri kapsamında çok sayıda tarım ürününün ihracatını 30 Haziran'a kadar yasakladı. (Birliğin web sitesi https://docs.eaeunion.org/en-us)
Birliğin organlarından Avrasya Ekonomik Konseyi'nin 31 Mart 2020'de yapılan toplantısında un (Rusya hariç), soğan, sarımsak, pancar, çavdar, pirinç, karabuğday, darı, tahıllardan elde edilen ezme ve kepekli karışımlar, karabuğday yan ürünleri, karabuğdaydan hazırlanan gıdalar, ezilmiş ve ezilmemiş soya fasulyesi ve ayçiçeği çekirdeği ihracatının 10 Nisan'dan (Rusya 12 Nisan) itibaren 30 Haziran'a kadar yasaklanması kararlaştırıldı.
Romanya’da ürün yok, Moldova’da çok az kaldı!
Birliğe üye ülkelerden Kazakistan bu kararı daha önce bireysel olarak almıştı. Karadeniz’e kıyısı olup, ihracat yapan ülkelerden; Romanya’da ürün kalmadığı, Moldova’da da çok az ürün kaldığı sektör temsilcileri ile yaptığım istişarelerden anlaşılmıştır.
Birliğin en büyük üyesi ve tarım sektöründe söz sahibi olan Rusya ile yapılan görüşmeler ve brokerlerdan alınan bilgilere göre mal yüklemesinin şimdiden durdurulduğu istihbar edilmiştir.
Ukrayna her zamanki gibi en pahalı ürünü satıyor.
Bu ülkerin dışında tarım ürünlerinin en büyük ülkelerinden Ukrayna’da ise şuan itibari ile bir sorun gözükmüyor. Kherson Limanında (Ukrayna) tahıl yüklemeleri devam ediyor. Koronovirüs karantinası şu ana kadar çok ciddi bir aksamaya sebep olmasa da şu an limanda olması gerekenin altında bir trafik olduğu raporlanıyor. Ağırlıklı olarak mısır yüklediği bilgisi gelmektedir son günlerde ancak bu ülkede de rekabetçi ürün üretip ihraç edebilmek için fiyatlar çok pahalı ayrıca ülkemize ulaşan ürüne uygulanan vergi ile inanılmaz fiyatlar ortaya çıkmaktadır.
Ukrayna tarım arazilerini geçen hafta satışa çıkardı, Türk yatırımcılarımız için kaçırılmayacak değerli bir yatırım olacağını belirtmeden geçmek istemedim.
Türkiye tarım ürünleri üreticisi mi!, ihracatçısı mı! ithalatçısı mı!
Türkiye olarak, yukarıda bahsi geçen ülkelerden, ağırlıklı olarak Buğday, mısır, soya, ay çekirdeği ve yem olarak kullanılmak üzere çeşitli tarım ürünlerin küspeleri ithal edilmektedir. Başta Rusya’nın kapanması Türkiye’deki mamul üretimin ve bağlı ihracatın azalması, hatta durması işten bile değildir. En yakın hasat Arjantin’de olup Türkiye’ye ulaşmasının Haziran sonunu bulacağı ifade edilmektedir.
İvedi olarak Rusya ve diğer ülkelerden Türkiye’ye yönelik özel kota çıkarılması için ivedi görüşme yapılması bu sürecin daha az sancılı atlatılmasını sağlayacaktır.
Bu sürecin atlatılması her ne kadar önemli gözükse de, artık her şey akışında giderken, girdi tedarik eylem stratejisini tarım ürünlerine uygulayarak hızlıca yolumuza devam etmeliyiz!
Sağlıcakla kalın, EVDE kalın!
Selçuk Şağban
Yönetim Danışmanı